Winterrecept: Zopie

header

Zopie Rij 1

WIL JE ZOPIE MAKEN VOLGENS OUD RECEPT?

Een Nederlandse traditie die niet los te zien is van het schaatsen is het verkopen van koek en zopie. Tegenwoordig betekent koek en zopie vooral dat je iets te eten of drinken kunt halen tijdens het schaatsen, maar vroeger - zo tussen de 17e en 19e eeuw - was zopie vooral een verzamelnaam voor warme, vaak alcoholhoudende, dranken. Onze verre voorouders dronken bijna alles wat warm was om je enigszins warm te kunnen houden op de koude ijsbaan. Warme wijn, bier, punch of rum werd vaak ook nog gemixt met citroensap en kruiden. Vaak werd er geïmproviseerd, maar een aantal recepten zijn bewaard gebleven en opgeschreven in het boek: Betje De Goedkoope Keukenmeid uit 1850. Een aantal recepten uit dit boek zijn hieronder beschreven. 

 

Amerikaansche Punsch
Men neemt het sap van twaalf citroenen, eene kan rooden wijn, eene kan rum, vijf ons suiker met een halve kan water gekookt, afschuimen, een halve kan sterk theewater; alles goed doorroeren. 

 

IJspunch
Men neemt eene kan rijnwijn, het sap van tien citroenen, vijf ons suiker en laat dit in een ijsbos bevriezen zoo als vroeger geleerd is; als het bevoren is doet men het in eene flesch met een wijden mond en eene halve kan arak er bij. 

 

Warm bier

Terwijl men 2 kan bruin bier, met wat citroenschillen, kaneel en kruidnagelen, en twee kan melk, elk afzonderlijk, kookt, roert men in een andere pan 4 tot 6 eierdooiers, 1 eetlepel aardappelmeel, twee ons suiker en een groote kom koude melk, goed dooreen; nu giet men onder voortdurend roeren eerst de kokende melk en dan het kokend heete bier door een zeef er bij, waarop men het geheel op een zacht vuur zoo lang roert, totdat de eieren gaar geworden zijn en met het van het vuur kan zetten. 

 

Warme wijn

Een half pond suiker, een pijp kaneel, 6 kruidnagelen, worden in een halve kan water een kwartier gekookt, er vervolgens een flesch roode wijn bijgedaan en nu goed warm gemaakt en gedronken.

 

Terug naar de pagina 'Leuk om te lezen'

 

 

 

Betje