Winterkwaaltjes

header

Winterkwaaltjes 1

Winterkwaaltjes genezen met mierikswortel

Misschien ken je er wel een paar; middeltjes die je kent door je oma en al van generatie op generatie zijn doorgegeven. Ze helpen tegen van alles en nog wat en dragen vaak bij aan een goede weerstand. Zo is ook mierikswortel in verschillende vormen goed voor je gezondheid.

 

Vanaf de 16e eeuw werd mierikswortel in West-Europa geteeld. Lange smalle bladeren boven de grond en onder de grond de vers te gebruiken lange vlezige wortel. Mierikswortel werd in de Middeleeuwen gebruikt om de spijsvertering te bevorderen en kan als alternatief voor mosterd dienen. Daarnaast bevat mierikswortel een hoog gehalte aan vitamine C.

 

Hiernaast twee receptjes met mierikswortel die wellicht van pas kunnen komen. 

 

Mierikswortelsiroop
Helpt bij luchtweginfecties met slijm, bronchitis, kinkhoest, heesheid, hoest en verkoudheden, winderigheid en gebrek aan eetlust.

  • Gebruik 15 tot 30 gram vers geraspte mierikswortel samen met een half uitje in 150 cc goede honing laten trekken.
  • Daarna door een zeef gieten of drukken.
  • Dosering: Neem driemaal daags een eetlepel hiervan. 

Mierikswortel kompres
Helpt bij reumatische aandoeningen, jicht, zenuwpijn, spierpijn en acute bijholteontsteking. Winterhanden en -voeten, omdat het de doorbloeding bevordert. 

 

Bescherm de huid eerst met bijvoorbeeld goudsbloemzalf, direct op de huid is te sterk. Eén deel geraspte mierikswortel op twee delen kwark in een doek op de te behandelen plek leggen. 

 

foto

 

foto

 

foto