Wij gaan naar Canada

Wij gaan naar Canada

WIj gaan naar Canada rij 1

Wij gaan naar CanadaIn de tram

Op 3 mei 2018 opende Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet de presentatie Wij gaan naar Canada in het Openluchtmuseum. 

Deze presentatie, in de Friese boerderij Midlum, vertelt het verhaal van de emigratiegolf van Nederlanders naar Canada in de jaren 50. Nederlanders die het geluk overzee zochten, maar ook voor lastige en emotionele keuzes kwamen te staan. Men moest alles achterlaten en opnieuw beginnen. De presentatie laat deze dilemma’s op verschillende manieren zien. Bekijk de presentatie nu in het Nederlands Openluchtmuseum!
 

 

 


Familie HeersinkEmigratie

Na de Tweede Wereldoorlog is Nederland arm. Boeren, arbeiders, maar ook geschoolde vaklieden zien weinig kansen voor de toekomst. Eén op de drie Nederlanders overweegt emigratie. Ze staan voor de moeilijke beslissing: blijven, of het avontuur aangaan. Meer dan 400.000 Nederlanders zetten daadwerkelijk de grote stap. Vooral Friesland ziet veel inwoners vertrekken. Het favoriete land van bestemming is Canada. 

 

 

 

 

Een Friese boerderijMidlum

Boerderij Midlum is meer dan 300 jaar oud.  Het bedrijf komt uit het Noorden van Friesland. Op de vruchtbare kleigrond verbouwen de boeren graan en hooi. De koeien geven mest voor op het land en melk voor de boterbereiding. 
Waarom een Friese boerderij voor deze presentatie? Van alle Nederlanders hadden de Friezen het meeste zin in emigreren. Uit sommige Friese dorpen vertrokken op het hoogtepunt van de emigratiegolf wel 7% van de inwoners naar het buitenland. 
 

 

 

TentoonstellingWat zou jij doen?

Meer dan een miljoen Canadezen zijn van Nederlandse komaf. Een deel houdt graag vast aan hun taal en cultuur. Ze zijn lid van Nederlandse verenigingen of Nederlandse kerkgenootschappen. Ze vieren Nederlandse feesten en houden van Nederlands eten. 'Dutch shops' liggen vol met dropjes, stroopwafels, Conimex satésaus en andere heimwee-producten.

In de jaren 50 is emigreren een grote stap. Het afscheid van huis en haard is definitief. Geld om regelmatig terug te keren is er niet. En waar kom je terecht? Aan heel wat Nederlandse keukentafels voeren families stevige discussies over blijven….of weggaan. Wat zou jij doen?Foto: Burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch, Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet en oud-directeur van het Nederlands Openluchtmuseum Willem Bijleveld bij de opening van de presentatie 'Wij gaan naar Canada'.
Fotografie: Wim de Knegt