U moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
U probeert deze website te bezoeken via Internet Explorer.
Deze website ondersteunt Internet Explorer niet.
Vanaf 2019 adviseert Microsoft aan Windowsgebruikers om te stoppen met het gebruik van Internet Explorer als standaard webbrowser.
Overweeg om één van de volgende gratis browsers te downloaden op uw Windowscomputer:
Wij hopen u gauw te mogen verwelkomen op Openluchtmuseum.nl!
Het verhaal van Han
Ontdek hoe onze presentatoren zich normaal gesproken klaar maken voor een werkdag en wat zij zo uniek vinden aan hun werk.
Presentator Han aan het woord:
'Ik ben Han Snijders en ik werk al acht jaar in het Openluchtmuseum met heel veel plezier. Meestal ben ik te vinden in de Molukse barak; één van de gebouwen van het vroegere Molukkenkamp Lage Mierde.
Als ik ’s ochtends door het museumpark naar de barak loop, kleed ik me eerst om en doe ik kokskleding aan. Het eerste wat ik dan vervolgens doe is de kachel aansteken. Die is heel belangrijk, omdat ik ga koken en dat gebeurt op een echt vuurtje van kolen en hout.
We laten op deze locatie zien hoe de Molukkers in Nederland terechtkwamen, wat hun geschiedenis is en wat ze allemaal moesten doormaken om tijdelijk in Nederland te verblijven. Ander eten, een ander klimaat, andere gewoonten en een andere taal. De Molukse barak is één van de gebouwen zoals die door heel Nederland stonden. Daar werden Molukse mensen in de jaren 50 en 60 in alle haast gehuisvest. In Nederland heerste er woningnood en er moest in korte tijd voor 12.500 mensen een plek om te wonen gevonden worden. Dit soort barakken – die waren overgebleven uit de crisisjaren – werden ingericht om tijdelijk Molukse mensen op te vangen.
De Molukse en Nederland-Indische geschiedenis is heel belangrijk voor Nederland. De Molukkers die tijdens de Tweede Wereldoorlog gevochten hadden in het KNIL – het Koninklijk Nederlands Indisch Leger – zouden tijdelijk naar Nederland komen omdat het KNIL opgeheven was. Het is een belangrijk deel van onze geschiedenis, omdat Nederlands-Indië heel veel heeft bijgedragen aan onze welvaart zoals we die nu in Nederland ervaren.
Het leuke aan deze locatie is dat je bezoekers vaak iets kunt meegeven wat ze nog niet eerder wisten. Vaak kunnen ze na een bezoekje aan de Molukse barak, zaken beter in een perspectief plaatsen. Ook kunnen mensen herinneringen ophalen; herinneringen aan vroeger en herinneringen aan de tijd in het kamp.
De meest bijzondere herinnering die ik heb is aan een Molukse familie die hier binnenkwam. Opa was heel erg dement, maar werd getriggerd door de gezellige kook- en keukenlucht die in de barak hangt. Opeens kon hij heel gedetailleerd vertellen over zijn belevenissen in het KNIL, tot grote verbazing van de rest van de familie. Dat was ontzettend bijzonder.'
Dit vind je misschien ook interessant
-
Het verhaal van Juressa Ipsen
Wie zijn eigenlijk die medewerkers van het Openluchtmuseum die voortdurend allerlei bezoekers in het museumpark ontmoeten? We gaan in gesprek met Juressa Ipsen in de Molukse barak.
-
De Molukse barak in het Openluchtmuseum
Een sobere barak in het Nederlands Openluchtmuseum vertelt één van de pijnlijke en ongemakkelijke verhalen uit de Nederlandse geschiedenis. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw leven in en rond dit houten gebouw achttien Molukse gezinnen. Noodgedwongen komen zij zeventig jaar geleden naar Nederland toe.