Vega bloedworst

gruwelijk lekker recepten

Vegetarische bloedworst

Hoe maak je worst zonder vlees?

Hoe verandert een lief varken in een lekker stukje vlees? Dat krijgen we nooit meer te zien. Willen we het nog wel zien? Tot in de jaren 1970 is de slacht aan huis op het platteland heel gewoon. Een big wordt vetgemest en in de slachtmaand november verwerkt tot vlees. Kop, tong, poten, vlees en vet; alles van het beest is eetbaar. Zelfs het bloed. Gemengd met spek, zout, kruiden en meel wordt het overheerlijke bloedworst. Gruwelijk? Steeds meer mensen kiezen voor een vleesloze maaltijd. En zelfs voor een lekkere 'bloedworst' is varkensbloed niet echt nodig. 

 

Tijdsduur: 11 uur

vega worst rij 1


Boodschappenlijstje
(voor 9 worstjes)

- 150 gram zwarte rijst
- 150 gram witte kleverige rijst
- 50 gram bloem
- 50 gram rijstbloem
- 50 gram maizena
- 350 ml water (waarin zwarte rijst gekookt is)
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 theelepel zout
- 1/4 theelepel kaneelpoeder
- 1 eetlepel sojasaus
- 5 stukken sushi  nori
- Boter

Benodigdheden

- Roestvrijstalen stoombloem
- Aluminium folie in stukken van 15x12 cm

 

Artikel: Bloedworst


Bereidingswijze

1. Laat de witte rijst 10 uur weken in water. Kook de zwarte rijst 45 minuten. Laat alle rijst goed uitlekken en vang 350 ml van het kookwater van de zwarte rijst op. Voeg de witte en zwarte rijst bij elkaar in een kom. 

 

2. Knip de sushi nori in kleine stukjes. Voeg 350 ml kookwater van de zwarte rijst toe en roer goed. Voeg hier alle bloem geleidelijk bij en roer goed. Voeg kaneel, zout, sesamolie, sojasaus en de rijst toe. Verwarm dit mengsel 5 minuten in een koekenpan. Beboter de stukjes aluminum folie en leg op elk stuk folie wat van het rijstmengsel. Rol de folie dicht in de vorm van een worstje. 

 

3. Breng een laagje water in de pan met de stoombloem aan de kook. Stoom de worstjes in aluminiumfolie 40 minuten in deze hete pan. Laat de worstjes daarna, nog steeds in aluminium, een tijdje rusten. 

 

4. Haal dan het aluminiumfolie eraf. Doe olie in de koekenpan en bak de worstjes aan de ene kant 3 tot 5 minuten en dan de andere kant. Snijd de worstjes in plakjes.