U moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
U probeert deze website te bezoeken via Internet Explorer.
Deze website ondersteunt Internet Explorer niet.
Vanaf 2019 adviseert Microsoft aan Windowsgebruikers om te stoppen met het gebruik van Internet Explorer als standaard webbrowser.
Overweeg om één van de volgende gratis browsers te downloaden op uw Windowscomputer:
Wij hopen u gauw te mogen verwelkomen op Openluchtmuseum.nl!
Uitgelicht
Van 18 oktober t/m 3 november beleef je een historisch verhaal over de Tweede Wereldoorlog in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Ontdek tijdens de eerste editie van de lichtwandeling 'Uitgelicht' hoe Arnhemse evacués hier tijdens de oorlog woonden. Het museum was in die tijd ‘Gesloten wegens bewoning’. Door indrukwekkende lichtprojecties, geluidseffecten en verlichte paden ervaar je komend najaar dit meeslepende verhaal.
Geïnspireerd op een waargebeurd verhaal beleef je deze bijzondere tijd door de ogen van een oud-bewoner van het museum. Als kleine jongen woont hij tijdens de evacuatie van Arnhem in het Openluchtmuseum. Zijn stem voert je mee door het park, langs verschillende lichtprojecties met allerlei herinneringen uit die tijd. Hoe woonden deze Arnhemmers? Hoe kwamen ze aan eten? Hadden ze een keuken? Moesten ze werken? Gingen kinderen naar school?
Gedwongen evacuatie
Tijdens de Slag om Arnhem, 80 jaar geleden, moeten alle inwoners de stad verlaten nadat de Duitse autoriteiten een evacuatiebevel uitroepen. Veel inwoners trekken naar het noorden en oosten van het land. Ongeveer 600 Arnhemmers blijven liever dicht bij huis en kiezen het Openluchtmuseum, dat net buiten het te evacueren gebied valt, als tijdelijke verblijfplaats. Een koude en tochtige huisvesting die iedere generatie anders beleeft.
Ontdek meer over de evacuatietijd
Een beleving vol indrukken
Indrukwekkende lichtprojecties en uitgelichte objecten in het museumpark nemen je mee terug in de tijd van de evacués. Een bijzondere wandeling waar dit onderbelichte verhaal écht tot leven komt. Zo'n 20 historische gebouwen en objecten tonen allerlei geïllustreerde herinneringen van de oud-bewoner.
Ontdek verhalen van vroeger tijdens een wandelroute van 1,5 kilometer en laat je verrassen door geluidseffecten, prachtige illustraties én de verlichte natuur om je heen.
Tickets
Kom je naar Uitgelicht? Koop dan een ticket voor je avondbezoek. De wandeling is geschikt voor alle leeftijden. Je kiest per avond uit verschillende tijdsloten. Dit tijdslot is alleen bedoeld om binnen te komen. Je kunt Uitgelicht niet bezoeken met een dagticket, het museum is gesloten tussen de dag- en avondopening. Ook een Museumkaart is niet geldig.
Koop tickets
Eten en drinken
Aan heerlijk eten en drinken geen gebrek. Zowel voor als tijdens de wandelroute vind je een horecaplein met foodtrucks vol lekkernijen. Ga jij voor een Hollands stamppotje uit de veldkeuken of kies je een ouderwets lekkere pannenkoek? Liever een vers frietje uit een omgebouwde brandweerwagen? Van smakelijke borrelplank tot een broodje worst, er is voor ieder wat wils!
Heb je een ticket in het eerste tijdslot van de avond geboekt? Dan ben je van harte welkom om eerder te komen en een hapje te eten. Tot en met 26 oktober is het horecaplein (pin only) bij de Entree vanaf 18.30 uur geopend. Vanaf 27 oktober gaat het plein om 17.30 uur open.
Kom lopend, op de fiets of met het ov
Woon je in de buurt? Kom dan lopend, met de (bak)fiets of het openbaar vervoer. Zo houden we dit evenement zo groen mogelijk. Voor bezoekers van ver is het natuurlijk ook mogelijk om een parkeerticket te kopen voor het parkeerterrein bij het Openluchtmuseum.
Lees meer over de bereikbaarheid van het museum
Bezoek met groep
Wil je Uitgelicht bezoeken met een groep van 20 personen of meer? Kies dan voor ons groepsarrangement. We ontvangen je graag in het Canoncafé met een drankje, waarna je als groep zelfstandig de lichtwandeling door het park loopt en aansluitend - of juist ervoor - geniet van een foodtruckdiner.
Meer informatie
Een groen uitje
Wist je dat er voor de lichtprojecties en uitgelichte objecten gebruik wordt gemaakt van ledverlichting? Ook houden we rekening met de flora en fauna in het bos en gaan alle lichten en projecties uit na 23.00 uur. Bezoekers blijven op de brede gebaande paden in het museum, zodat het bos niet beschadigt. Tot slot maken we bij onze horecalocaties gebruik van duurzame disposables en scheiden we vanzelfsprekend ons afval. Denk je eraan om geen flits te gebruiken als je foto's maakt? Zo zorgen we voor zo min mogelijk overlast bij alle dieren in het bos.