Tulpenbollensoep

gruwelijk lekker recepten

Tulpenbollensoep

Eten in tijden van schaarste

In tijden van schaarste aan voedingsmiddelen gaan mensen op zoek naar vervangende producten. In de Eerste Wereldoorlog wordt koffie zo schaars dat er geroosterde bloembollen worden verkocht om er ‘koffie’ van te zetten. De overheid verbiedt deze handel: het is ongezond. 
Tijdens de Hongerwinter in de Tweede Wereldoorlog, als aardappels heel schaars zijn, verkopen bollentelers tulpenbollen als vervanger. De hongerende bevolking is blij met gekookte of gebakken tulpenbol, tulpenbollensoep of -meel. Wat heb je liever: een bloeiende tulp in je tuin of een tulpenbol in je hongerige maag?

 

Tijdsduur: 25 minuten

tulpenbollensoep rij 1


Boodschappenlijstje
(voor 4 personen)

- 4 à 6 biologische tulpenbollen
- 1 ui
- 1 theelepel slaolie of andere neutrale olie
- 1 theelepel Maggi aroma
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 liter groentebouillon
 

Benodigdheden

- Kleine pan

 

 

Waarom aten mensen tulpenbollen? 

Artikel: Tulpenbollen eten


bereidingswijze

1. Pel en snipper de ui. 

 

2. Pel de tulpenbollen. Snijd ze doormidden en verwijder de kiem. Rasp daarna de bollen op een fijne rasp. Doe dit kort voordat ze in de pan gaan en het liefst recht boven de pan. De pulp verkleurt snel. 

 

3. Verhit de olie in een kleine pan. Fruit de ui en kerriepoeder tot de ui licht gekleurd is. 

 

4. Doe de groentebouillon en aroma bij. Breng aan de kook, roer de tulpenrasp erdoor en verhit nog even. 
Maak af met zout naar smaak.