Objecten en gebouwen schenken

Objecten en gebouwen schenken

Er zijn verschillende manieren waarop je het Openluchtmuseum kunt steunen. Door middel van een eenmalige schenking, periodieke donatie of nalaten van een bedrag. Maar het is ook mogelijk om ons museum te steunen door objecten en/of gebouwen te doneren.

In ons museum komt de historie van de Nederlandse geschiedenis tot leven en dit komt mede door de uitgebreide collectie aan voorwerpen en objecten die wij afgelopen jaren hebben opgebouwd, onder andere middels donatie. Als Openluchtmuseum zijn wij heel dankbaar met alle donaties die wij krijgen. Toch zijn we selectief bij het verwerven van nieuwe objecten en gebouwen. Ben je echter in het bezit van objecten die volgens jou écht thuishoren in ons museum en wil je deze aan ons doneren? Vul dan onderstaand contactformulier in. 
 

Objecten schenken
 

Om jouw verzoek tot donatie in behandeling te nemen, verzoeken wij je een digitale foto en zoveel mogelijk informatie over het object mee te sturen. Denk hierbij aan titel, datering, de herkomst en gebruiks- en eigendomsgeschiedenis.


 Aanbieden gebouwen


In het museumpark vind de bezoeker een diversiteit aan gebouwen, die allen een (bijzonder) verhaal vertellen. Die diversiteit willen we graag behouden. Daarom verzamelt het Openluchtmuseum geen dubbele gebouwen en gaat onze voorkeur uit naar bouwwerken uit een stedelijke omgeving. Wil je ons echter een gebouw schenken? Dan gaan wij als volgt te werk. 
 

  • We kijken eerst naar ons beleid en toetsen of de aanwinst van een gebouw daar inhoudelijk in past;
  • We hebben een voorkeur voor behoud van een gebouw op de oorspronkelijke locatie of in de directe omgeving daarvan in verband met behoud van de context;
  • Pas wanneer er een onherroepelijk sloopbesluit is genomen, wordt verwerving overwogen;
  • Indien een gebouw een beschermde status heeft, is het aannemen geen optie;
  • Wij denken pas na over verwerving als we informatie over het laatste echte gebruik kunnen krijgen én als er informatie over de inventaris beschikbaar is. 
     

Denk je dat het gebouw wat je wilt doneren voldoet aan bovenstaande voorwaarden? Neem dan hier contact met ons op.