Stadsgidsen

Stadsgidsen

 

Netwerkdag Stadsgidsen in de schijnwerpers

 

Donderdag 22 november 10.00 – 14.00 uur
Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem


Stadsgidsen vervullen een belangrijke taak bij het uitdragen van de lokale geschiedenis. Zij delen graag hun kennis en ervaring en bieden een inhoudelijke beleving van de stad. Om de stadsgidsen in de toekomst beter te kunnen ondersteunen, om de nieuwste inzichten te delen en om van elkaar te leren organiseren Erfgoed Gelderland, RBT KAN en het Nederlands Openluchtmuseum een studiedag voor stadsgidsen op donderdag 22 november van 10.00 – 14.00 uur in het Nederlands Openluchtmuseum. Ook wordt deze dag een publicatie over stadsgidsen gepresenteerd, die het resultaat is van een onderzoek. 

De studiedag is bedoeld voor alle stadsgidsen uit Gelderland en daarbuiten. Maar ook diegenen die zich met de programmering van de stadswandelingen bezighouden zijn van harte uitgenodigd.

Programma
10.00 - 10.30 uur:  Inloop met koffie en thee
10.30 uur:  Opening door dagvoorzitter
10.40 - 11.10 uur:  Plenaire presentatie door Charlotte Raymond, Visit Brussels
11.10 - 11.15 uur:  Verspreiding over workshopruimtes
11.15 - 12.45 uur:  Ronde met 4 workshops
12.45 - 13.30 uur:  Lunch
13.30 - 14.00 uur:  Plenaire presentatie publicatie met belangrijkste bevindingen 
14.00 - 14.15 uur:  Plenaire afsluiting, uitreiking publicatie bij vertrek. 

Workshop 1
Scripten als tool voor gidsen – Nederlands Openluchtmuseum
Hoe kun je de content van je rondleiding inzetten voor verschillende toepassingen en doelgroepen? Vanuit de eigen praktijk verzorgt het Nederlands Openluchtmuseum een workshop met één van de Winterverhalen 2018 als casus. De groep gaat ook het museumpark in om zelf te ervaren.

Workshop 2
Masterclass storytelling
Waheeda Shadood neemt de deelnemers in een workshop mee in storytelling in al zijn magische vormen. Zowel theorie als de eigen praktijk van de stadsgids komen daarbij aan bod. Waheeda is één van 20 gecertificeerde Chiefs Storytelling in Nederland en lid van de Storytelling Clan.   

Workshop 3
Rondleiden is een vak – Nederlands Openluchtmuseum
Wat is de filosofie achter de rondleidingen in het Openluchtmuseum? En hoe wordt die in de praktijk gebracht? In deze workshop wordt kennis uitgewisseld over de rondleidpraktijk in het museum en ga je daarnaast zelf (in het park) ondervinden hoe dat in zijn werk gaat. 

Workshop 4
Jezelf als instrument 
Als rondleider ben je je eigen instrument, je staat voor een groep met je eigen passie, houding en energie. Hoe kun je je eigen rondleiding nog meer finetunen? Tijdens deze interactieve en praktische workshop gaan we in op het leren lezen van je groep, het opbouwen van je verhaal en het toepassen van dynamiek. 

De netwerkdag is volgeboekt, dus het aanmeldformulier is inmiddels gesloten.  


Over de publicatie
In de bijbehorende publicatie die 22 november gepresenteerd wordt, staat de stadswandeling in al haar aspecten centraal. Om daadwerkelijk inzicht te krijgen in de veelkleurigheid van het werkveld, hebben de samenstellers de praktijk opgezocht en zijn in gesprek gegaan met diverse stadsgidsen uit Middeleeuwse steden in Gelderland. Daarnaast is een aantal organisatoren van stadswandelingen met zowel met een schriftelijke enquête als persoonlijk benaderd. Het beeld dat daaruit naar voren komt, laat niet alleen de diversiteit van het aanbod zien, het grote aantal thema’s en de ‘voor elke beurs’ geschikte prijsstelling, maar ook de trots en het enthousiasme van menig stadsgids. Zij zetten zich steeds opnieuw in om de meest uiteenlopende groepen een prettige en informatieve tijd te bezorgen. 

Om de verzamelde informatie in een theoretische context te plaatsen, is tevens onderzoek gedaan naar recente publicaties over het geven van een stadswandeling. Daaruit blijkt dat het werk van de stadsgids tot op heden nauwelijks onderwerp van onderzoek is geweest. Wel is er aandacht geweest voor de rondleiding in het museum. De informatie die voor de stadswandeling relevant is, werd ook verwerkt in dit boekje, dat u 22 november na afloop mee naar huis krijgt
.

RBT KAN        Erfgoed Gelderland          Openluchtmuseum