Smaken verschillen

openluchtmuseum

ZIJ/HIJ LEZINGEN 'SMAKEN VERSCHILLEN'

Smaken verschillen

Wat kun je doen?

Op drie zondagen in oktober praten we over de verschillen tussen mannen en vrouwen vanuit verschillende historische perspectieven. Schuif aan bij culinair journalist Onno Kleyn (Volkskrant), culinair historici Christianne Muusers (Coquinaria.nl) of Lizet Kruyff (Spinazieacademie.nl). Boeiende sprekers die je elk vanuit hun eigen expertise meenemen in verschillen tussen mannen en vrouwen in relatie tot voeding en eetgedrag. En ja: je proeft de geschiedenis ook! 

 

Wanneer?

6 oktober 11.00 uur | Onno Kleyn

Help, een vrouw achter het fornuis!
De historische rol van mannen en vrouwen in de keuken

Lang was het duidelijk: de vrouw voedt het gezin. Ook gezondheid was haar verantwoordelijkheid en die was onverbrekelijk verbonden met het eten. Wie kritisch kijkt, ziet dat het nog steeds geldt. Maar als genot voorop stond, spektakel, macht, verovering en politiek, moest het eten bereid worden door een man. Waarom? Culinair journalist Onno Kleyn duikt in de geschiedenis.

 

20 oktober 11.00 uur | Christianne Muusers

Wie wil er in mijn potje roeren? 

Van oudsher is er verschil in status tussen mannen en vrouwen in de keuken. Wie zwaait er met de pollepel, de kok of de kokkin? Wie schrijft de kookboeken, hij of zij? En is er verschil in het dieet van mannen en vrouwen? Culinair historica Christianne Muusers neemt je mee terug in de tijd en vertelt over koken en eten in de Late Middeleeuwen en vroeg-moderne tijd. Na afloop kun je een mannen- en vrouwenhapje proeven. 

 

27 oktober 11.00 uur | Lizet Kruyff 

Om op te vreten: over zoete liefjes en hartige hapjes

Het is opmerkelijk hoe vaak liefde en eten aan elkaar gekoppeld zijn. Zoetigheden voor zoete lieve Gerritjes, die zelf ook als suikerwerk, duifje of kippetje worden aangeduid. We zeggen 'wat een lekker ding' of die baby is ‘om op te vreten’. De eetbare geliefde is echter meer erotische symboliek dan daad bij woord. Want dat ‘opvreten’ bedoelen we natuurlijk niet letterlijk, of toch...? In de bijbel, muziek en de kunst zien en horen we de rol van verleiding via eten. De liefde van de man gaat door de maag. Maar ook vrouwen laten zich graag paaien met lekkere hapjes. Culinair historicus Lizet Kruyff voert je mee op een ontdekkingsreis langs (zondige) zoetigheden en (duvels) hartige hapjes.

 

Waar?

Je kunt de lezingen bijwonen in het Auditorium. In het Entreegebouw de grote trap af en dan direct links (tegenover de Canon). 

 

De welvoorziene keuken

Aanmelden

De lezingen zijn inbegrepen bij de entreeprijs voor het museum. Het aantal plekken is beperkt dus meld je snel aan en praat en proef mee!