Rij 1 Winterrecept

WINTERRECEPT: SUDDER HAMLAPPEN


Eten doen we natuurlijk al zolang de mens bestaat, maar er is wel een hele hoop veranderd door de eeuwen heen. Als we alleen al kijken naar de ontwikkeling van eten en drinken sinds 1900, kunnen we ons bijna niet voorstellen dat men een kleine 100 jaar echt op die manier leefde. Waarschijnlijk is heel Nederland al weken bezig met het jaarlijkse kerstdiner, maar ook dat is niet altijd zoals het geweest is. Mocht je nog inspiratie nodig hebben voor een heerlijk kerstdinerrecept, dan lees je hier hoe je sudder hamlappen maakt. 
 

Benodigdheden


•    4 hamlappen
•    Halve pot perenappelstroop uit het museum
•    5 eetlepels gele mosterd
•    2 eetlepels bijenhoning
•    Roomboter
•    2 uien
•    Zout
•    Laurierbladeren
•    10 Kruidnagels

 

Bereidingswijze


Laat de 4 hamlappen gedurende 1 nacht in een marinade liggen. In de marinade zitten een halve pot stroop en 5 eetlepels gele mosterd. Beiden zijn gemaakt in het Nederlands Openluchtmuseum. Daarbij 2 eetlepels bijenhoning en een gesnipperd uitje en een snufje zout. 

 

De volgende dag de hamlappen uit de marinade halen, aanbraden in roomboter. 4 laurierbladeren en 5 kruidnagels erbij. Vervolgens met een scheutje water en de resterende marinade bij de hamlappen doen. Schil en snij 1 grote ui doormidden. Druk in iedere helft 2 á 3 kruidnagels. Laat deze mee sudderen met het gebraden vlees. Het geeft een heerlijke smaak. Ongeveer 1 uur laten pruttelen. Niet te lang, anders wordt het vlees te droog. De jus van het vlees dikt in door het sudderen. 

 

Heerlijk met een puree van aardappel en de échte wintergroenten, zoals pastinaak, koolraap, wortel en knolselderij.

 

 

 

 

 

sudder

Winterrecept: Sudder Hamlappen 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

varik

Boerderij Varik

 

 

Terug naar de pagina 'Leuk om te lezen'