Museale gebouwen rij 1

Herberg 'De Hanekamp'

Al in 1709 stond De Hanekamp wijd en zijd bekend als herberg én boerderij. De uitspanning stond net buiten Zwolle, halverwege de Wipstrikkerallee. De boerenherberg werd gebouwd rond 1750, maar in het museum is hij herbouwd zoals hij er 1840, zonder bijschuren, uitzag. Tijdens de Zwolse veemarkten overnachtten de veedrijvers en veekopers hier, terwijl hun vee in de bijschuren werd gestald. Niet zelden werden hier aan tafel de zaken beklonken. De bedsteden voor de gasten lagen achter de woonkamer. Omdat De Hanekamp tegenwoordig dienst doet als pannenkoekenherberg voor museumgasten, is van de woonkamer, de gastenbedsteden en de gelagkamer één grote ruimte gemaakt.

 

Zaalcapaciteit per type opstelling

Buffet Feest Theater Cabaret U-vorm
76 100 50 40 25

 

Kasteelboerderij

Deze herenboerderij met de allure van een heus kasteel, stond in de vruchtbare zeekleipolders van de Hoeksche Waard. Eigenaar jonker Reinhart van Aeswijn breidde de bescheiden boerderij in 1617 uit met een statig voorhuis. ’s Zomers woonde de jonker in de herenkamer en genoot van de jacht en het buitenleven. Het werk op het gemengde boerenbedrijf kwam voor rekening van de pachtboer. De boerderij is in baksteen opgetrokken, met constructies en versieringen die rond 1600 in stedelijke bouw veel voorkwamen.Toen het woonhuis naar het museum kwam, was het bedrijfsgedeelte allang verdwenen. Hier is het huis, met reconstructies van een schuur, een ‘zomerhuis’ en een wagenhuis, weer als toen. De kasteelboerderij is tegenwoordig museumrestaurant.

Zaalcapaciteit per type opstelling

Diner Receptie Theater Cabaret U-vorm
240 375 160 100 60

 

Boerderij/café Budel

Deze Budelse boerderij groeide uit tot keuterbedrijf, waar akkerbouw en veeteelt elkaar aanvulden. Koeien en schapen stonden in de potstal, op een mengsel van stro en heideplaggen. Wanneer de mest van het vee zich hiermee vermengde, resulteerde dat in goede mest voor de schrale zandgronden. De belangrijkste ingangen van woning en bedrijfsgedeelte liggen pal aan de weg. Rechts naast de woonkeuken is de pronkkamer, die jaren in gebruik geweest is voor de zuivelproductie. Zo verdiende het gezin een centje bij. Maar… er was nog een manier om het inkomen te vergroten: de keuken werd rond 1900 ingericht als huiskamercafé. Eenvoudig, maar precies goed voor een extraatje.

 

 

Zaalcapaciteit per type opstelling

Buffet Receptie
20 30