kombucha rij 1

HIPPE ZURE KOMBUCHA THEE 

Op een plank in het washok staat een grote glazen pot. De pot is gevuld met een bruinige vloeistof. Er drijft iets in. Een grote, grauwe, rubberachtige schijf. De schijf doet denken aan een kwal of een ander week dier. Er komt een zurige geur door het vrolijke doekje waarmee de pot is dichtgebonden. Erg aantrekkelijk is het niet.

Het is Kombucha; een thee die rustig aan het fermenteren is. De schijf is een netwerk van bacteriën en gisten. Een scoby, weet de echte kombucha-brouwer: een symbiotic culture of bacteria and yeasts. Ik noem het "de zwam".  De zwam leeft van zoete thee. De gisten zetten de suiker in de thee om in alcohol en de bacteriën zetten de alcohol om in zuren. In twee weken maakt de zwam van de flinke pot zoete thee een sprankelend fris (okay, zurig) drankje. Heel gezond, schijnt het, vol aminozuren en vitamine B. Kombucha staat bekend om zijn sterk reinigende en zuiverende kwaliteiten en probiotische eigenschappen. De thee zou daarom vooral goed zijn voor de bacteriën in je darmen en je weerstand flink opkrikken. Iedere twee weken geef ik de zwam een nieuwe pot zoete thee en iedere twee weken geeft de zwam mij een liter kombucha. Ik vind het een goede deal.

 

 

VIDEO: KOMBUCHA THEE

 

 

 

Het brouwen en drinken van kombucha is in Azië een eeuwenlange traditie. Van generatie op generatie houden Chinezen, Japanners en Russische baboesjka's hun families gezond met grote potten vol kombucha. Het zit in hun cultuur.  In de jaren '60 en '70 van de 20e eeuw maken Westerse hippies lange reizen door Azië. Ze nemen stukjes Oosterse cultuur mee terug naar huis: muziek, yoga, en ook kombucha. In de jaren '70 is het drankje populair in alternatieve kringen. De macrobiotische ambtenaar, de handvaardigheidsjuf op de basisschool, de vegetarische student; grote kans dat ze op een warme plek in huis een zwam koesteren in een grote pot thee. Vervolgens verdwijnt kombucha uit beeld. Millennials adopteren elementen uit de oude hippiecultuur. Ze trekken yoga, zuurdesembrood, meditatie, veganisme, muesli in de hipster-scene.  En dus ook kombucha. Al snel wordt hipster mainstream.

 

Onder speelse namen (Captain kombucha, Yaya kombucha, Karma kombucha, Mister Kombucha) en met een flinke prijs verschijnt de drank op de kaart van hippe eettentjes. En ook in steeds meer supermarkten. Gember, citroen,  framboos, ananas of hop fleuren de zurige smaak een beetje op en zorgen voor variatie. Kombucha valt goed in de huidige fit-hype.    
 

 

 

 

Wetenschappers hebben het positieve effect van kombucha op de gezondheid nog niet kunnen vaststellen. Het lijkt erop dat de goede bacteriën in de drank de darmen, waar ze hun heilzame werking kunnen hebben, niet levend bereiken. En erger nog. In monsters uit verschillende kombuchapotten troffen onderzoekers schimmels en bacteriën aan die de gezondheid zelfs schaden. De zwam is dan besmet met ongewenste schimmels, die schadelijke stofjes produceren. Als je weet wat je doet, is zelf brouwen ongevaarlijk en leuk. Je kunt experimenteren met smaken en de kombucha maken die jouw bevalt. 

 

Voor het brouwen van goede kombucha heb je niet veel nodig: zoete thee, een gezonde zwam, een glazen pot, goede hygiëne, enige ervaring en voldoende kennis. En of het goed is voor de gezondheid? Voor mijn gezondheid drink ik gewoon zwarte of groene thee, van harte aanbevolen door het voedingscentrum. Maar, ik vind het wel gezellig, zo'n zwam op de plank. 
 

Carianne van Dorst
Wetenschappelijk medewerker

 

kombucha