Schoolproject Restart in het Openluchtmuseum

Restart

Algemeen: Restart

Leerlingen van VMBO-t, HAVO en VWO leerjaar 1 en 2 leren d.m.v. een spel met tablets over het thema migratie. 

Al eeuwenlang komen er mensen vanuit andere landen naar Nederland, bovendien zijn er mensen uit Nederland vertrokken. Migratie is een onderdeel van onze geschiedenis en dat zie je aan de bewoners van ons land. Leerlingen krijgen in dit project inzicht in de persoonlijke motieven voor vertrek uit eigen land en begrijpen dat je vaderland verlaten ingrijpend is. Om ze te laten beseffen wat het betekent om te migreren en opnieuw te beginnen in een ander land, stappen de leerlingen in de rol van een migrant. De groepjes migranten gaan met een tablet op pad. Op de tablet krijgen ze opdrachten doorgestuurd. Elke groep komt obstakels en uitdagingen tegen die echte migranten ook mee maken: zo moeten ze werk zoeken, een vreemde taal leren en onbegrijpelijke formulieren invullen.

 

Programma: Restart

In het Turkenpension, de Molukse barak, het Indisch achtererf en het Chinese eethuis krijgen zij de ervaringen te horen en te zien van echte migranten.

Medewerkers van het museum en docenten/begeleiders van school zullen de leerlingen soms helpen, maar soms ook tegenwerken: het zal niet altijd even makkelijk zijn. 

Kortom; een programma vol interessante, leuke, maar af en toe ook lastige ervaringen, waarbij leerlingen ontdekken dat opnieuw beginnen best moeilijk is.

Lees ook het artikel over dit project op de website van het Landelijk kennisinstituut voor Cultuureductie en Amateurkunst, waarin de ervaringen van de leerlingen van mavo 2 van het Dorenweerd College met het project Restart worden beschreven.

Lespakket: Restart

 

Voor een optimaal resultaat is voorbereiding op school belangrijk. Leerlingen gaan hierbij op zoek naar hun eigen familiegeschiedenis: waar komen mijn ouders en opa en oma eigenlijk vandaan? Daarnaast benoemen ze wat ze belangrijk vinden in hun leven en hun thuis. Het project wordt op school afgesloten. De belevenissen worden besproken en de verhalen van de echte migranten opnieuw bekeken. Hiervoor is een digitaal lespakket beschikbaar.

>> Bekijk het online lespakket (geschikt voor digibord)

 

Details

Restart

Aandachtsgebied: Restart

Schoolbegeleiders: minimaal 2 per 40 leerlingen en minimaal 4 vanaf 41 leerlingen

Voor
voortgezet onderwijs
O.l.v.
museumdocenten
Prijs

€ 4,00

Per leerling

€ 9,00

P.l. incl. entree
Aantal
maximaal 60 leerlingen
Tijd
10.00 - 13.00 uur
Duur
3 uur
Inclusief
  • Begeleiders gratis
  • Inclusief parkeren bus/auto's

Na het project verlaten de leerlingen het museum weer.

Extra inbegrepen bij een schoolreis

  • Entree (voor dagbezoek)
  • € 5,- korting op entree voor museumkaarthouders
Bel mij!

Je wordt op werkdagen binnen 24 uur door één van onze medewerkers gebeld. (Alle velden verplicht.)

Aanhef

Liever zelf bellen?

Telefoon icon +31 (0)26-3576123