Papeda

gruwelijk lekker recepten

Papeda

Creatieve alternatieven

In 1951 komen ruim 12.500 Molukkers naar Nederland. Het zijn soldaten uit het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger en hun gezinnen. Ze kunnen niet langer in Indonesië blijven en kunnen niet terug naar de Molukken. De Molukkers moeten erg wennen aan het Nederlandse eten. Het liefst koken ze zelf. Maar niet alles is te koop. Ze missen het belangrijkste ingrediënt voor hun geliefde papeda: sago. En ook pandanblad, verse gember, koenjit en laos zijn niet verkrijgbaar. Maak papeda en ontdek een creatieve oplossing. Welke gerechten zou jij missen in een ver buitenland? Wat zijn jouw alternatieven voor hagelslag, drop, kroketten en vanillevla?  

 

Tijdsduur: 30 minuten

papeda rij 1


Boodschappenlijstje
(voor 4 personen)

- 1 zakje aardappelzetmeel (als surrogaat voor sagomeel)
- 2 dl koud water
- 500 ml tot 750 ml kokend water

 

Tip: Papeda wordt uit de kommetjes geslurpt (en dat is geen schande voor je tafelgenoten) of met een lange pincet van bamboe uit een gemeenschappelijke pan gegeten. 
 

Benodigdheden

- Grote beslagkom


bereidingswijze

1. Doe het aardappelmeel in een beslagkom. 

 

2. Voeg al roerende het koude water toe, zodat er een glad papje ontstaat. Roer net zo lang tot er geen klontjes meer in zitten. 

 

3. Schenk vervolgens het kokende water in scheutjes (met een dunne straal) in de kom en roer het geheel tot een glazige massa. Blijf water toevoegen totdat het papje de gewenste dikte heeft (gebruik voor een dunnere pap 750 ml gekookt water, voor een dikkere pap 500 ml). 

 

4. Zodra de pap geen wittige kleur meer heeft, is de pap gaar. Omdat de sago pap zelf weinig smaak heeft, wordt het vaak gemengd met groenten of vis. Papeda is ook te bereiden met kokoswater. Als deze pap klaar is, roer er dan geraspte kokos doorheen.

 

papeda