Winter in het Nederlands Openluchtmuseum

Winter in het Nederlands Openluchtmuseum

Sinterklaas op de schaats
De directie van het museum heeft Sinterklaas en zijn schaatspieten daarom uitgenodigd om het ijs op de grote ijsbaan in het Openluchtmuseum te testen en daarmee is de winter geopend. Hij wordt op 30 november om 14.00 uur verwacht en hij hoopt dat het ijs dan al flink warmgeschaatst is door jonge museumbezoekers. Er wordt zelfs gefluisterd dat de goede Sint dit jaar ook zelf de ijzers zal onderbinden… zou hij dat wel kunnen?

Verzameling schaatsen
Spaarstation Dingenliefdepresenteert deze winter de verzamelpassie van Anrie Broere en zijn collectie schaatsen en sledes. In een heel persoonlijk filmportret vertelt zijn zoon met evenveel liefde als distantie over zijn vaders drijfveren. Wat begon met een paar oude schaatsen van opa Broere, groeide uit tot de grootste verzameling schaatsen in Europa. Hij was vooral op zoek naar het verhaal. Een gebroken schaats was voor hem meer waard dan een puntgave. Hoogtepunt voor zelfverklaard ‘schaatsoloog’ Broere was de tentoonstelling van zijn historische schaatsen begin 2010 in the National Gallery of Art te Washington op de tentoonstelling “Hendrick Avercamp-the little Ice age”.

Ons dagelijks leven in de winter
Naast het schaatsen en sleeën maken bezoekers kennis met ons dagelijks leven in de winters van vroeger. Over werk en eten, overvloed en schaarste, kou en kleding, vervoer en vrije tijd. In de kruidentent horen ze hoe we vroeger onze hardnekkige winterkwaaltjes bestreden en zien de koperslager, houtsnijder en mosterdmaker aan het werk.

In de boerderij uit Kadoelen kan de oudste dochter niet slapen. ‘Waar is die arme jongen gebleven hier uit de buurt’? Moeder vertelt dat hij is opgepakt omdat hij bedelde. Zes jaar naar een opvoedingsgesticht. Niet leuk, wel realiteit rond 1900.

Op het Zaanse Plein staat een nostalgische draaimolen voor de kleintjes, er is een Kop van Jut en een ‘Vroolijke Keuken’ waar kinderen naar hartenlust op oud serviesgoed mikken, net als op een ouderwetse winterkermis.

Het Zeeuwse kerkje is ieder weekend en in de vakantie gevuld met sfeervolle muziek en zang. In het Openluchtmuseum beleef je de winter van vroeger!

Informatie
Dagelijks geopend van 30 nov. 2013 t/m 12 jan. 2014. Kijk voor openingstijden op www.openluchtmuseum.nl. Op 25 december en 1 januari is het museum gesloten.

Entree: € 15,30 (13+), € 10,75 (4 t/m 12 jr.), Kinderen 0 t/m 3 jr., museumkaarthouders & vrienden vh Openluchtmuseum hebben vrij entree. Gebruik schaatsen is gratis!

Nederlands Openluchtmuseum
Schelmseweg 89, Arnhem
026 357 61 11
info@openluchtmuseum.nl
www.openluchtmuseum.nl

 

Delen