Teylers Museum treedt toe tot landelijk Canonnetwerk

Met de opname van vier topstukken uit de verschillende canonvensters is Teylers Museum officieel toegetreden tot het landelijk Canonnetwerk. Het Canonnetwerk is een netwerk van Nederlandse musea en erfgoedinstellingen die samen de vijftig ‘vensters’ van de Canon van Nederland vertellen. Directeur Marjan Scharloo van Teylers Museum en Teus Eenkhoorn, directeur-bestuurder van het Nederlands Openluchtmuseum, bekrachtigden de aansluiting met de ondertekening van een convenantbord. Vanaf dat moment maakt het museum officieel deel uit van het Canonnetwerk.

Vier bijzondere topstukken in Teylers Museum
Teylers Museum is een museum voor wetenschap en kunst in de stad Haarlem. In Teylers Museum zijn voorwerpen van kunst en wetenschap (boeken, natuurkundige instrumenten, tekeningen, fossielen en mineralen) onder één dak bijeengebracht. Dit was in 1778 een revolutionair initiatief, voortkomend uit de idealen van de Verlichting: een kennisinstituut door en voor burgers waar men zonder dwang van Kerk of Staat zelf de wereld kon ontdekken.

Met de opname van de vier topstukken uit de verschillende canonvensters treedt het museum officieel toe tot het landelijk Canonnetwerk. De topstukken zijn:
1. Het topje van de Mont Blanc
2. De Grote Elektriseermachine
3. De Ovale Zaal
4. De Mosasaurus

Canonnetwerk
Met de Canon van Nederland als uitgangspunt slaan musea door heel Nederland de handen ineen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen: het Canonnetwerk. De Canonmusea presenteren iconische topstukken van de Canon in de eigen museale context en trekken op in gezamenlijke programmering en campagne. Deze landelijke samenwerking is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar sinds september 2017 de overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien is. Een unieke presentatie die de vijftig belangrijkste personen en gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis toont.

De komende jaren groeit het Canonnetwerk uit tot enkele tientallen musea, verspreid over twaalf provincies, met voorwerpen die onmisbaar zijn om de Canon te verbeelden. Zo komt de bezoeker oog in oog te staan met de geschiedenis van Nederland. De landelijke samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het K.F. Hein Fonds en de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting.