Start Maand van de Geschiedenis

Start Maand van de Geschiedenis

Geen enkele grens is absoluut en eeuwig
Miljoenen mensen trokken en trekken wereldwijd grenzen over, vrijwillig of noodgedwongen. Grenzen zijn bedoeld om mensen buiten of binnen te houden, om af te schrikken en veiligheid te bieden. Of ze nu geografisch, fictief of van prikkeldraad zijn de geschiedenis maakt één ding duidelijk: geen enkele grens is absoluut en eeuwig.

Grenzen overbruggen
Fidan Ekiz
– auteur van het Maand van de Geschiedenisessay - stelt grenzen in de maatschappij ter discussie.  Zij maakt zich grote zorgen over de verdeeldheid en de spanningen in Nederland. Ekiz gaat in haar essay bij zichzelf te rade hoe het mogelijk is dat het ooit zo vrije Nederland, waar zij opgroeide als dochter van twee Turkse migranten, zo veranderd is. Hoe kan het dat haar vader zich hier niet langer welkom voelt en vooral, wat moet er gedaan worden om het tij te keren?

Het essay getiteld Hoe lang nog zwijgen? is vanaf 1 oktober verkrijgbaar in de boekhandel. Ekiz gaat 2 oktober in gesprek over het essay tijdens een live radio-uitzending van OVT in het Nederlands Openluchtmuseum. Daarnaast treedt zij op, op het Geschiedenis Festival op 8 oktober, Brainwash Festival op 15 oktober en de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum op 29 oktober.

Grenzen in tijden van terrorisme
Het terrorisme van groeperingen als IS en Boko Haram roept discussie op over grenzen van veiligheid, landsgrenzen en geloofsgrenzen. Hoogleraar Internationale betrekkingen Beatrice de Graaf vertelt op de Nacht van de Geschiedenis op 29 oktober over de betekenis van grenzen in tijden van terrorisme.

Vergeten grenzen
Van sommige grenzen zijn we ons lange tijd niet of nauwelijks meer bewust, tot ze aan de vergetelheid worden ontrukt. Dat is het geval bij de Romeinse limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk. Steeds meer Romeinse overblijfselen – zoals schepen en  ‘castella’ – worden voor publiek toegankelijk gemaakt. In oktober zijn er speciale publieksactiviteiten rond  de limes, het grootste archeologische monument in Nederland.

Programma
Op meer dan duizend plekken in heel Nederland komt de geschiedenis van grenzen tot leven, door scherpe debatten, unieke rondleidingen, festivals, spannende verkiezingen, boeken, films, radio- en tv-programma’s en meer. Het complete programma van de Maand van de Geschiedenis is te bekijken op: maandvandegeschiedenis.nl

Organisatie
Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober de Maand van de Geschiedenis, hét grootste historische evenement van Nederland. Met 45 partnerorganisaties, 400 culturele instellingen en meer dan 800 boekhandels en bibliotheken brengt het museum geschiedenis dichterbij dan ooit. Het vfonds is hoofdinvesteerder en partner van de Maand en Nacht van de Geschiedenis. Het Fonds voor Cultuurparticipatie is investeerder van deMaand van de Geschiedenis.

Delen