Openluchtmuseum ontvangt 1,6 miljoen euro van BankGiro Loterij

Openluchtmuseum ontvangt 1,6 miljoen euro van BankGiro Loterij

Extra bijdrage voor bijzonder project: MakerLab - In de Maak
Tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij heeft het Nederlands Openluchtmuseum een bijdrage van 500.000 euro ontvangen voor verlevendiging plus 410.279 euro uit geoormerkt werven. Maar het museum werd verrast met een extra toekenning van 750.000 euro voor het te ontwikkelen 'MakerLab'. De uitreiking vond 5 februari plaats in Naturalis in Leiden.

Bijdrage zorgt voor verlevendiging
Dankzij de bijdrage van de deelnemers van de BankGiro Loterij wordt verlevendiging in het museum gerealiseerd. Ambachten komen tot leven: er wordt onder andere stroop gekookt, papier geschept, ijzer gesmeed en bier gebrouwen. In de afgelopen jaren werden met steun van de BankGiro Loterij diverse projecten gerealiseerd. Er is een bijdrage geleverd aan de tentoonstelling 'Canon van Nederland', de stroopstokerij en het ‘Turkenpension’ in de Amsterdamse Westerstraat, over de aankomst van gastarbeiders in Nederland. 

MakerLab - In de Maak
Ook werd tijdens het Goed Geld Gala bekend gemaakt dat het Nederlands Openluchtmuseum een extra bijdrage van 750.000 euro toegekend heeft gekregen voor een bijzonder project: MakerLab - In de Maak. Dit wordt een nieuw in te richten locatie waar bezoekers zelf aan de slag kunnen onder begeleiding van een deskundig ambachtsman. Ambachten staan de laatste jaren flink in de belangstelling. 

Regelmatig zijn er nieuwsberichten in de kranten te vinden over het feit dat ambachtelijke kennis dreigt te verdwijnen. Het Nederlands Openluchtmuseum zet zich al meer dan 100 jaar in om de waarde van unieke Nederlandse ambachten te tonen en wil zich de komende jaren nog sterker gaan inzetten voor een positieve waardering van het traditionele vakmanschap. 

Ambacht leren doe je door 'te doen'
Met het MakerLab toont het Nederlands Openluchtmuseum de meerwaarde van het ambacht in deze tijd. Een ambacht leer je niet uit een boekje, maar krijg je in de vingers. Museumbezoekers en scholieren kunnen in het MakerLab onder begeleiding experimenteren en meer leren over ambachten. Ervaren en beleven staat centraal. Het MakerLab geeft een nieuwe dimensie aan de verlevendiging in het museum, die het uitgangspunt vormt van de samenwerking tussen het Nederlands Openluchtmuseum en de BankGiro Loterij. Het museum kijkt er naar uit in 2021 bezoekers in het MakerLab te mogen ontvangen. 

'Ik ben bijzonder verheugd dat het Nederlands Openluchtmuseum de kans krijgt om dit bijzondere project te realiseren. De traditie van het ambacht uit het verleden komt hiermee samen met het 'nu' en de toekomstige innovatie voor wat betreft de ambachten. Fantastisch!', aldus Teus Eenkhoorn, directeur-bestuurder Nederlands Openluchtmuseum. 

Recordbedrag naar culturele sector 
Dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij gaat er dit jaar een recordbedrag van 84,3 miljoen euro naar cultuur in Nederland. Het bedrag wordt verdeeld onder 77 culturele organisaties door heel Nederland. Het bedrag bereikt dit jaar recordhoogte en is precies 5 miljoen euro hoger dan vorig jaar. 

Schenkingen 
De BankGiro Loterij werft fondsen van de BankGiro Loterij en zijn bedoeld om cultuur en cultureel erfgoed te behouden en toegankelijk te maken voor iedereen.

 

BGL

fotocredits: Roy Beusker Fotografie.

 

BGL

fotocredits: Roy Beusker Fotografie.

Delen