Museum Huis Doorn ook onderdeel Canonnetwerk musea

Op 11 november 1918, precies 100 jaar geleden, eindigde de Eerste Wereldoorlog. Een oorlog die wereldwijd slachtoffers maakte. Nederland blijft buiten de strijd maar worstelt. Want het land heeft te kampen met talloze vluchtelingen, schaarste, de beperking van de persvrijheid en de neutraliteit zelf. Museum Huis Doorn is op deze dag tot het landelijke Canonnetwerk toe getreden en presenteerde drie topstukken die een bijdrage leveren aan het verhaal over de Eerste Wereldoorlog.

Presentatie canon topstukken Museum Huis Doorn
Zondag 11 november is door Ellen Snoep, Hoofd afdeling Netwerkprojecten, symbolisch het Canonschild overhandigd aan Herman Sietsma, directeur - bestuurder Museum Huis Doorn a.i. waarmee de samenwerking werd bekrachtigd. Museum Huis Doorn onthulde ook direct de drie topstukken die zij vanuit hun eigen collectie in de schijnwerpers zetten, passend bij het Canonvenster Eerste Wereldoorlog.

Een Delftsblauwe vaas die door koningin Wilhelmina aan ex-keizer Wilhelm II is geschonken voor zijn 70e verjaardag. Hoewel de koningin de vaas niet persoonlijk heeft gegeven, brengt het de Nederlandse overheid in een lastig pakket. Het tweede topstuk is een speelgoedfort, gemaakt door soldaat Joseph Esselaar in 1916. Nederland is tijdens deze oorlog neutraal en de soldaten vervelen zich....

Het derde topstuk zijn voedselbonnen. Deze worden in deze periode uitgereikt om tot een eerlijke verdeling van goederen te komen. Prachtige topstukken die een bijdrage leveren aan het verhaal rondom de Eerste Wereldoorlog. Het Canonnetwerk bestaat inmiddels uit 22 Nederlandse musea die zich hebben aan gesloten bij het landelijke netwerk.

Canonnetwerk
De Canon neemt je in vijftig vensters mee langs mensen, gebeurtenissen en voorwerpen die samen de geschiedenis van Nederland vertellen. Deelnemende musea presenteren iconische topstukken van de Nederlandse geschiedenis en trekken gezamenlijk op in speciale Canonprogrammering. De topstukken van Museum Huis Doorn zijn vanaf 11 november te bewonderen in het museum en op website van Canon van Nederland.

Het Canonnetwerk een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar sinds september 2017 de overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien is. De landelijke samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het K.F. Hein Fonds en de Gravin van Bylandt Stichting.