Met je biebpas naar het Openluchtmuseum

Bibliotheek in het Openluchtmuseum

Met je biebpas naar het Openluchtmuseum

Gelderlander, ARNHEM, 24-3-2017

 

Als je lid van de bibliotheek in Arnhem of Nijmegen bent, kun je zo binnenlopen bij de bibliotheek van Dirkzwager Advocaten aan de Velperweg in Arnhem, waar ze veel juridisch werk hebben. Of bij de bibliotheek van het Nederlands Openluchtmuseum, in het kantoorgebouw, waar ze alles hebben over het leven op het platteland.

 

Acht bedrijven, scholen en instellingen delen hun collecties met de openbare bibliotheken van Arnhem en Nijmegen. Wie een bibliotheekpasje heeft, kan voortaan ook binnenlopen bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Dirkzwager, het Openluchtmuseum, Het Valkhof, Museum Arnhem, de Hogeschool Van Hall Larenstein, ArtEZ en het Gelders Archief. Wat vorig jaar als een klein project in Arnhem begon, is nu uitgegroeid tot een veel grotere samenwerking, met meer dan een miljoen publicaties.

 

Op de site kenniscollectie.nl is te zien wie allemaal wat in huis heeft. Het initiatief voor het project werd genomen door Dirkzwager, waar ze een gespecialiseerde juridische bibliotheek hebben voor het eigen personeel. Een advocaat die een uitspraak van de Hoge Raad uit 1948 wil naslaan kan er terecht. Of een collega die de finesses van het ondernemingsrecht wil bestuderen. Elk groot advocatenkantoor heeft zo'n collectie. Dirkzwager besloot de deuren open te zetten voor mensen van buitenaf. ,,We hebben nu 1.000 leden'', zegt directeur Marcel Hielkema. ,,Dan moet je denken aan gemeentejuristen, studenten en juristen van gemeenten. Maar je hoeft geen lid van ons te zijn. Ook met je bibliotheekpasje kun je naar binnen. Je kunt onze materialen alleen inzien, maar niet lenen.''

 

De collectie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen werd gisteren aan kenniscollectie.nl toegevoegd, twee dagen voor het begin van de Boekenweek. Geen toeval: net zoals de Boekenweek bedoeld is om het lezen te stimuleren, is deze samenwerking dat ook. ,,We hebben er zelf ook belang bij'', zegt kennismanager Marc Jansen van Dirkzwager. ,,Het vak van jurist is een talig vak. We zijn er zeer bij gebaat dat er veel gelezen wordt.''

 

Niet alle collecties zijn nu openbaar toegankelijk. Wie de bieb van het Openluchtmuseum wil bezoeken, moet een afspraak maken. Museum Het Valkhof en Museum Arnhem denken erover hun collecties op een openbare plek in hun gebouw te tonen. Zoals Dirkzwager dat nu ook doet.

Delen