Koninklijk Eise Eisinga Planetarium onderdeel Canonnetwerk musea

Aan het plafond van de woonkamer van een prachtig grachtenhuis in Franeker bevindt zich het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Dit nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel werd tussen 1774 en 1781 gebouwd door de Friese wolkammer Eise Eisinga. Deze amateur-astronoom wilde met zijn model laten zien hoe het zonnestelsel echt werkt. Dit naar aanleiding van de onrust, die was ontstaan naar aanleiding van een planeetsamenstand’. Zijn aandeel in de Verlichting in Nederland is enorm groot geweest. Het is dan ook een verrijking voor het Canonnetwerk dat vanaf 3 november het planetarium onderdeel uit maakt van dit landelijke netwerk.

Presentatie canonstukken Koninklijk Eise Eisinga Planetarium
Zaterdag 3 november 2018 is door Padmini Kruitwagen, projectleider Canonnetwerk, symbolisch het Canon schild overhandigd aan Adrie Warmenhoven, directeur Koninklijk Eise Eisinga Planetarium. Daarmee treedt Koninklijk Eise Eisinga Planetarium officieel toe tot het Canonnetwerk van musea. Dat doen ze met het Canonvenster ‘Eise Eisinga’. Daarmee onthulde het planetarium ook direct de twee topstukken die zij vanuit hun eigen collectie in de schijnwerpers zetten. Het gaat om de topstukken de Planetariumkamer met het raderwerk en zijn handschriften.

Canonnetwerk
De Canon neemt je in vijftig vensters mee langs mensen, gebeurtenissen en voorwerpen die samen de geschiedenis van Nederland vertellen. Deelnemende musea presenteren iconische topstukken van de Nederlandse geschiedenis en trekken gezamenlijk op in speciale Canonprogrammering. De topstukken van het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium zijn vanaf 3 november te bewonderen in het museum en op www.canonvannederland.nl.

Het Canonnetwerk is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar sinds september 2017 de overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien is.
De landelijke samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het K.F. Hein Fonds en de Gravin van Bylandt Stichting.

Eise Eisinga Canonnetwerk