Je hebt eikels en eikels

Het Nederlands Openluchtmuseum ligt er vol mee: eikels. Zou jij ze eten? Tijdens het openingsweekend van het winterseizoen van het Nederlands Openluchtmuseum, staat de eikel volop in de belangstelling. Zaterdag 7 december gaan de deuren open voor het publiek. Alle winterse taferelen zullen de revue passeren, maar er is een hoofdrol voor de eikel.

Eikels proeven tijdens openingsweekend
Zaterdag 7 december opent het Nederlands Openluchtmuseum de deuren voor het publiek: het winterseizoen gaat dan officieel van start. In de koude winters speelt schaarste al eeuwenlang een belangrijke rol in het leven van mensen: overleven in tijden van kou en schaarste. Wat is er voor handen om te eten? Onder andere eikels! Fooddesigner Katja Gruijters heeft de eikel omarmd en nodigt bezoekers uit om op 7 en 8 december een gevuld eikeldopje en een warm eikeldrankje te proeven.

Katja Gruijters en eikels
Katja Gruijters is fooddesigner van het eerste uur. Al tijdens haar studie aan de Design Academy was eten voor haar de manier om beeldend mee te communiceren. Katja passeert, zoals zoveel mensen, dagelijks eikels die onder de bomen liggen. Ze dook in het verleden van de eikel en ontwikkelde samen met chef Eric Meursing een gruwelijk lekkere eikelproeverij voor het Nederlands Openluchtmuseum: gevulde eikeldopjes met aardpeer, eikeltjeskaas en dennennaald en een warme eikeltjes drank met slagroom, ahornsiroop, kaneel en sinaasappelzest. Oordeel zelf: is het gruwelijk of lekker?

Wat maakt die eikel zo interessant?
In tijden van ernstige voedselschaarste eet het arme deel van de Nederlandse bevolking eikels als grondstof voor brood. De eikel was letterlijk voor handen en werd als zodanig gebruikt als vervanger voor broodmeel. In tijden van schaarste aan koffie werd de eikel gebruikt als grondstof voor koffie- of cacaosurrogaat. Maar het vraagt wel een goede (voor-)bereiding om de eikel ook daadwerkelijk te kunnen eten: eikels zijn giftig als je niet vooraf de tannines verwijdert. Tegenwoordig wordt de eikel weer langzaam (her-)ontdekt. Niet vanwege schaarste maar wel vanuit de gedachte om meer gebruik te maken van natuurlijke ingrediënten voor gerechten.

Winter, winter, winter!
De Hollandse winter is vanaf 7 december weer in volle glorie te beleven in het museum. De winterroute kan dit jaar weer gelopen worden waar schaarste en overvloed aan bod komen. Maar natuurlijk staat ook de winterpret hoog in het vaandel in het museum! Schaatsen op de ruim 1000 m2 grote schaatsbaan, de eerste slagen onder knie krijgen op de krabbelbaan met behulp van ijzertjes en een stoel, met een band van de glijbaan naar beneden roetsjen en genieten van de Zaanse kermis: het Nederlands Openluchtmuseum geeft jong en oud het nostalgische winterse gevoel.

eikels