Hulzebosch & Kleintje Pils in museum

Zaterdag 8 december opende het Nederlands Openluchtmuseum op bijzondere wijze het winterseizoen: een officiële kluunwedstrijd van 300 meter door het museum. Oud-deelnemer aan de Elfstedentocht, Erik Hulzebosch, motiveerde de deelnemers op zijn unieke manier en Kleintje Pils zorgde voor een uitgelaten sfeer. De regen werd even vergeten!

Klunen op de klapschaats
Het Nederlands Openluchtmuseum heeft deze winter een nieuwe winterse activiteit: de Elfstedentocht. Hulzebosch haakte daar eenvoudig op in: die heeft hij al eens meegemaakt. Maar een wedstrijdje klunen, dat was nieuw voor hem. ‘Klunen op een klapschaats moet mij een voordeel geven', lachte hij. 'Misschien word ik nu wel een keer eerste!’

Bekijk de reportage die werd gemaakt op 8 dec 2018

Hulzebosch

Andere tak van sport
Je moet kunnen klunen om een natuurtocht op ijs te kunnen winnen. Althans, dat wordt wel eens gezegd door schaatsers. ‘En dat klopt’, aldus Erik. 'Als je met dertig kilometer per uur aan komt schaatsen, dan moet je vol in de ankers om vervolgens te rennen over een stuk tapijt. Je wilt de snelheid behouden, maar tegelijkertijd moet je er voor zorgen dat je niet over de kop gaat.’ Deelnemers aan de kluuntocht konden gedurende de 300 meter lange kluuntocht tips krijgen van Erik.

Kluunkoningin gehuldigd
Door de regen was het tapijt glad geworden, maar de deelnemers vlogen weg bij de start. Hulzebosch kwam als eerste over de finish op het Zaanse Plein, waar dweilorkest Kleintje Pils hen over de finish blies. Uiteindelijk werd Iris Wissenburg de eerste vrouwelijke winnares van alle deelnemers en daarmee de eerste officiële Kluunkoningin van Nederland.

Winterseizoen Nederlands Openluchtmuseum
Het Nederlands Openluchtmuseum tovert haar museum ook dit jaar weer om in een winters tafereel zoals dat vroeger werd beleefd. Kinderen bakken broodjes boven het vuur, de tram rijdt verlicht door het park, de schaatsbaan van ruim 800 m2 is open en voor de allerkleinsten is er een krabbelbaan. In alle rust leren schaatsen met behulp van een stoel of aan de hand van (groot-) ouders… Een winterse dag sluit je af met een warme chocomelk, een kop erwtensoep of een rijk gevuld bord poffertjes. De bijzondere winterroute voert je door het park en je leert alles over het (over-) leven in de winters van vroeger.

Hulzebosch

Hulzebosch en Kleintje Pils