Haags Historisch Museum treedt toe tot landelijk Canonnetwerk

Het wordt ook wel de eerste ‘politieke’ moord genoemd in de Nederlandse geschiedenis: de moord op Johan de Witt en zijn broer Cornelis bij de Gevangenpoort in Den Haag. In 1672 werden zij door aanhangers van de stadhouder vermoord, waarna hun lichamen op gruwelijke wijze werden verminkt. Deze ‘politieke’ moord en de overblijfselen, de tong en de vinger, zijn onlosmakelijk verbonden aan het Canonvenster ‘de Republiek’. Met deze twee topstukken treedt het Haags Historisch Museum 16 mei officieel toe tot het landelijke Canonnetwerk.

Bijzondere topstukken
Den Haag was in de 17e eeuw het bestuurscentrum van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De hoogste ambtenaar van Holland, de raadpensionaris, functioneerde als een soort minister-president, minister van financiën en minister van buitenlandse zaken tegelijk. Johan de Witt was negentien jaar raadpensionaris en daarmee de machtigste leider van de Republiek tijdens het eerste Stadhouderloze Tijdperk. In het Rampjaar 1672 werd de Republiek vanuit drie kanten aangevallen. De roep om een sterke stadhouder was niet meer te negeren en Johan de Witt werd gedwongen af te treden. Enkele weken later werd hij samen met zijn broer Cornelis bij de Gevangenpoort in Den Haag op gruwelijke wijze vermoord.

Het Haags Historisch Museum bewaart twee overblijfselen van de gebroeders De Witt: een tong en een vinger. Zij zijn de stille getuigen van een van de meest gedenkwaardige gebeurtenissen in de Nederlandse geschiedenis. Op dit moment zijn deze historische relieken te zien in de tentoonstelling Glans, glorie en misère. De Gouden Eeuw in Den Haag (t/m 27 oktober 2019).

Landelijke toetreding
Met de opname van de tong en vinger van de gebroeders De Witt in het canonvenster De Republiek treedt het museum officieel toe tot het landelijk Canonnetwerk. Dit is een netwerk van Nederlandse musea en erfgoedinstellingen die samen de vijftig ‘vensters’ van de Canon van Nederland vertellen. Op 16 mei kreeg het Haags Historisch Museum het symbolische Canonschild uitgereikt door Leontien Lems van het Nederlands Openluchtmuseum. Het museum maakt nu officieel deel uit van het Canonnetwerk.

Canon van Nederland
De tong en vinger van Johan en Cornelis de Witt zijn geselecteerd voor de Canon van Nederland omdat ze één van de verhalen verbeelden van het venster De Republiek. De Canon neemt je in vijftig vensters mee langs mensen, gebeurtenissen en voorwerpen die samen de geschiedenis van Nederland vertellen. Meer weten over de Canon, topstukken en activiteiten? Bezoek de website: www.canonvannederland.nl

Met de Canon van Nederland als uitgangspunt slaan musea door heel Nederland de handen ineen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen: het Canonnetwerk. De Canonmusea presenteren iconische topstukken van de Canon in de eigen museale context en trekken op in gezamenlijke programmering en campagne. Deze landelijke samenwerking is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar sinds september 2017 de overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien is. Een unieke presentatie die de vijftig belangrijkste personen en gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis toont.

De komende jaren groeit het Canonnetwerk uit tot enkele tientallen musea, verspreid over twaalf provincies, met voorwerpen die onmisbaar zijn om de Canon te verbeelden. Zo komt de bezoeker oog in oog te staan met de geschiedenis van Nederland. De landelijke samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het K.F. Hein Fonds en de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting.

Bekijk ook:
- canonvannederland.nl