Geschiedenis actueler dan ooit

Geschiedenis actueler dan ooit

2017 was het jaar waarin de Canon van Nederland een vaste plek op Arnhemse bodem kreeg.  Niet alleen de opening in het Nederlands Openluchtmuseum op 22 september zorgde voor veel landelijke publiciteit, ook in de periode er na stond het museum volop in de schijnwerpers. Van het regeerakkoord waarin de Canon een plaats kreeg tot de discussie rondom de Nederlandse identiteit: geschiedenis is actueler dan ooit. De opening van de Canon van Nederland zorgde vanaf eind september voor een stijging van het aantal bezoekers. In totaal bezochten ruim 535.000 bezoekers het museum in 2017.

 

‘Verrijking voor museum’
‘Afgelopen jaar was een belangrijk jaar voor ons’, aldus Willem Bijleveld, directeur Nederlands Openluchtmuseum. ‘Naast het uitgebreide museumpark, hebben we er met de Canon van Nederland een unieke binnen locatie bij die een verrijking voor ons museum is’. Waar het museum in het park het dagelijks leven laat zien, neemt de Canon van Nederland bezoekers mee langs de vijftig belangrijkste personen en gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis. ‘En juist die combinatie, ons  dagelijks leven bekeken vanuit verschillende tijdsperiodes en invalshoeken, zorgt er voor dat het Nederlands Openluchtmuseum gezien kan worden als hét museum van de Nederlandse geschiedenis. Je komt dichter bij de geschiedenis dan ooit.’

 

Het moment van nu in context
‘Men leert op een interactieve, educatieve wijze de geschiedenis van Nederland beter kennen. En uiteindelijk draagt dat bij aan beter begrip. Als je de geschiedenis, de historie van Nederland, kent dan kun je actuele ontwikkelingen beter plaatsen,’ aldus Bijleveld. ‘Daar zijn we in 2017 mee gestart en dat gaan we in 2018 nog breder en uitgebreider tonen aan Nederland.’

 

Naast de opening van de Canon waren er tal van ontwikkelingen die een positieve bijdrage leverden aan de positionering van het museum. Waaronder nieuwe, educatieve programma’s voor basis- en voortgezet onderwijs, aanpassing van de bewegwijzering in het park en horecalocaties die in een nieuw jasje zijn gestoken. Ook is de  collectie sinds kort prachtig online beschikbaar. Het museum nam in het najaar het DagjeWeg.nl award 2017 in ontvangst en kreeg het de prijs Kidsproof museum 2018 van Gelderland. 

 

Aparte tariefstelling 2018
De presentatie van de Canon van Nederland is het gehele jaar geopend. Vanaf 22 januari tot en met 29 maart 2018 is het museumpark geopend als wandelpark en geldt er tijdens deze periode een aparte tariefstelling. Een entreebewijs voor Volwassenen is € 12,50 en voor kinderen € 10,-.
Op vrijdag 30 maart 2018 opent het museum weer de deuren van de gebouwen in het museumpark.

Delen