Finale Landelijk Techniek Toernooi barst los met 800 jonge techneutjes

Finale Landelijk Techniek Toernooi barst los met 800 jonge techneutjes

Het Techniek Toernooi is de grootste landelijke techniekwedstrijd voor leerlingen van 4 tot en met 12 jaar, dus voor alle groepen van het basisonderwijs. Er zijn acht spannende uitdagingen ofwel wedstrijdonderdelen die allemaal in het teken staan van energie. De kinderen staan voor de uitdaging om een windmolen of parachute te maken (groep 1 &2), een zeilboot of tol (groep 3&4), een zeepbaan of kettingreactie (groep 5&6) en een aangedreven boot of zonnecel (groep 7&8).

Alle teams krijgen voldoende tijd om hun meegebrachte bouwwerken en installaties gereed te maken of hun ideeën ter plekke om te zetten in een tastbare constructie. Na enige tijd verschijnt de hooggeleerde jury in toga en met baret op om alle creaties aan een kritische blik te onderwerpen. Er wordt gemeten, gekeken en vergeleken. Vol spanning blijven de teams achter als de jury zich terugtrekt voor beraad. Er zijn vier prijzen per uitdaging. Een 1e, 2e en 3e prijs voor de beste, objectief meetbare prestaties (verst, langst, snelst…) en een creativiteitsprijs voor het slimste, mooiste, origineelste idee.

Ilse Luyk, organisator: “Het animo om mee te doen aan het Techniek Toernooi is heel groot, de kinderen doen maar wat graag mee! Vaak is het zelfs zo dat zij hun leraar enthousiast maken en zie, 800 kinderen komen morgen samen en gaan aan de slag met techniek. Zij komen zo speels in aanraking met techniek en ontdekken dat wetenschap & techniek leuk is en minder ingewikkeld dan ze misschien dachten".

De 800 finalisten uit Nederland en België zijn een subgroep uit ruim 10.000 kinderen die dit jaar met de opdrachten van het Techniek Toernooi aan de slag zijn gegaan. Het Techniek Toernooi begon op school of bij een buitenschoolse activiteit en 2000 kinderen stroomden nog door naar de regionale wedstrijden. Het landelijk Techniek Toernooi wordt georganiseerd door Stichting Techniekpromotie (STP), de Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV) en het Nederlands Openluchtmuseum.

Over Stichting Techniekpromotie
Stichting Techniekpromotie maakt zich sterk om in de belevingswereld van alle kinderen van 4 t/m 15 jaar aandacht te creëren voor techniek en wetenschap. Via aangesloten regionale partners (TU/e, TU Delft, UTwente, Fontys, Saxion en Summa College) biedt Stichting Techniekpromotie educatieve activiteiten aan die kinderen helpen een positieve attitude, kennis en talenten voor wetenschap en techniek te ontwikkelen.
Delen