Cornelis Haga Award voor Nederlands Openluchtmuseum

Cornelis Haga Award voor Nederlands Openluchtmuseum

Arbeidsmigratie verankerd in de geschiedenis
Als reden voor de toekenning van de award gaf de jury:
“In het Turkenpension brengt het Nederlands Openluchtmuseum het dagelijks bestaan, het werk en de huisvesting van de eerste Turkse gastarbeiders in Nederland tot leven. Daarmee verankert het Openluchtmuseum ‘50 jaar arbeidsmigratie’ in de geschiedenis van het dagelijks leven in Nederland. Turkse Nederlanders zien er hun verleden, de begintijd in Nederland, die ze kennen uit de verhalen van vaders en grootvaders. Andere – autochtone – museumbezoekers krijgen begrip voor landgenoten die ooit huis en haard verlieten om in Nederland te gaan werken.”

Het Turkenpension is sinds 2012 in het museum te zien als onderdeel van de Amsterdamse Westerstraat.

De Cornelis Haga Award werd ook uitgereikt aan: Dr. Bernard R. Bot (voormalig minister van Buitenlandse zaken en ambassadeur van Nederland in Turkije), Dr. Wim Hupperetz (directeur Allard Pierson Museum), Drs. Maria Schilder (projectleider Troje, Allard Pierson Museum), Oscar van Dillen (o.a. componist) en Fidan Ekiz (o.a. journaliste).

Cultuurolympiade
De award werd uitgereikt tijdens de Cultuurolympiade 2014 die in het teken stond van het 50e jaar van de Turkse migratie naar Nederland. Deze talentenjacht voor jongeren tussen 7 en 18 jaar. Kinderen met verschillende etnische en culturele achtergronden lieten op het podium zien welk talent zij uit hun cultuur hebben meegekregen. Op deze manier brengen zij een stukje van hun cultuur over op een grote groep mensen en daarmee creëren zij wederzijds begrip en respect. 

Kijk ook op de website van de Netherlands Turkey Friendship Foundation (NTFF).

Delen