Burgemeester Herman Kaiser onthult "Ons Echte Goud"

Burgemeester Herman Kaiser onthult "Ons Echte Goud"

 

Dit pronkstuk verwijst naar de Poldermolen uit de museumcollectie: ‘Hét symbool voor de maakbaarheid van Nederland’. Deze molens maalden de Oostpolder droog; het water werd naar het Zuidlaardermeer afgevoerd. In 1918 kwam de eerste molen naar het Nederlands Openluchtmuseum. Vandaag de dag heeft het museum 11 molens. “De molen en Nederland vormen een twee-eenheid”, zegt de heer Pol – voorzitter van de Gelderse Molen. “In de 17 eeuw telde Nederland 10.000 molens, waarvan er nu nog maar 1000 over zijn.

Ook Burgemeester Kaiser is blij met de komst van de symbolische molen naar het centrum van de stad. “Dit is een gouden plek, hier ontmoeten mensen elkaar. Wij willen het museum steunen om niet alleen nationaal, maar ook Europees op de kaart te komen. Arnhem is de ideale toegangspoort naar het oosten.”

Directeur van het Nederlands Openluchtmuseum, Willem Bijleveld: "De molen is een herkenbaar en verbindend symbool voor heel Nederland en het Openluchtmuseum en is van economisch belang voor de stad.’’ Burgemeester Kaiser vertelde over zijn persoonlijke, positieve ervaringen met de Museumkaart en roept alle kaarthouders op om toch vooral naar de musea in Arnhem te komen.

Elke dag Molenwandeling 
Tijdens de museumweek t/m 26 april is er elke dag een wandeling langs de molens van het Openluchtmuseum. De wandeling start dagelijks om 13.30 uur bij de Delftse Molen. 

De molenaar laat museumbezoekers kennismaken met de taal van de molens: van “koren op de molen” tot mooimakersgoed. Wat is een ros-oliemolen? Hoe werkt een houtzaagmolen? Hoe wordt papier gemaakt met de watermolen? Hoeveel zolders heeft de stellingmolen uit Delft? Waar stond de Standardmolen in Nederland? Hoe sterk is de Poldermolen? 

Een deskundige van de Monumentenzorg loopt op sommige dagen ook mee, en vertelt over behoud van molens en molenrestauraties. 

De Nationale Museumweek wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers aan de BankGiro Loterij
Delen