31 mei Draaiorgeldag in het Openluchtmuseum

31 mei Draaiorgeldag in het Openluchtmuseum

Tegenwoordig luisteren we naar muziek, waar en wanneer we willen. Thuis, onderweg, samen of individueel, online of live. Begin 1900 was het de orgelman die muziek naar de mensen bracht. Op straat en in danszalen, nieuwe liedjes werden pas bekend als ze werden gespeeld door het draaiorgel. Zondag 31 mei 2015 biet het Openluchtmuseum een unieke kans om kennis te maken met dit muzikale hoofdstuk uit onze geschiedenis.

Bijzondere gast dit jaar is de IJzeren Hein, zoals de naam al doet vermoeden, een ‘onverwoestbaar’ orgel dat de orgelman nooit in de steek liet. Dit straatorgel werd in 1932 gebouwd door Arthur Bursens te Hoboken (Antwerpen) en heeft een zeldzaam front in Art-Deco-stijl. Het museum behoort tot de collectie van museum Speelklok dat het in 2014 ingrijpend restaureerde.

Het kermisorgel 37-er Ruth van Nigel Myers uit Rufforth (UK) speelt voor het eerst in ruim 50 jaar weer in Nederland. Het orgel werd oorspronkelijk door de firma A. Ruth & Sohn (Waldkirch, Duitsland) als cilinderorgel gebouwd, maar werd later in de fabriek omgebouwd tot boekorgel.

‘Roerende cultuurmonumenten’
In 1954 werd de Kring van Draaiorgelvrienden (KDV) opgericht. De vereniging telt ca. 1500 leden en zet zich in om zoveel mogelijk van de draaiorgel-geschiedenis voor Nederland te behouden. Zo heeft de vereniging ervoor gezorgd dat zeven unieke historische draaiorgels officieel zijn erkend als “roerende cultuurmonumenten” waardoor ze zijn beschermd tegen uitvoer naar het buitenland. Tijdens de draaiorgeldag is De Lekkerkerker (1925-Carl Frei) in het Openluchtmuseum te beluisteren.

Informatie
Openingstijd: van 1 april t/m 1 november 2015 elke dag van 10.00 tot 17.00 uur. Entreeprijs: volwassenen (13+) € 16,00, kinderen (4 t/m 12 jr.) € 12,00. Kinderen t/m 3 jaar en museumkaarthouders gratis.

Delen