05/06/2019
420 jaar gedeelde Moluks-Nederlandse geschiedenis krijgt komende jaren prominente aandacht. Zowel het museum als de  Stichting Ana Upu spreken hiermee wederzijds de intentie uit om vanaf 2019 gedurende minimaal 3 jaar samen te werken.
21/05/2019

Het wordt ook wel de eerste ‘politieke’ moord genoemd in de Nederlandse geschiedenis: de moord op Johan de Witt en zijn broer Cornelis bij de Gevangenpoort in Den Haag. In 1672 werden zij door aanhangers van de stadhouder vermoord, waarna hun lichamen op gruwelijke wijze werden verminkt.

29/04/2019
Ruim tien jaar na de lancering van de Canon van Nederland heeft de Canon een stevige plek verworven in met name het basisonderwijs. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Stichting entoen.nu en het ministerie van OCW naar de stand van zaken rond de Canon.
17/04/2019
Het Zeeuws maritiem muZEEum maakt sinds kort officieel onderdeel uit van het Canonnetwerk. Ane Nauta, voorzitter van Stichting Maritiem Museum Zeeland, en oud-premier Jan Peter Balkenende kregen het symbolische Canonschild uitgereikt door Teus Eenkhoorn, directeur Nederlands Openluchtmuseum.
25/03/2019
Vrijdag 22 maart kreeg directeur van het Gemeentemuseum Benno Tempel het symbolische Canonschild uitgereikt door Teus Eenkhoorn, directeur Nederlands Openluchtmuseum. Vanaf dat moment maakt het museum officieel deel uit van het Canonnetwerk.
15/02/2019
Op donderdag 14 februari vond de jaarlijkse uitreiking van het Green Key event plaats in het Nederlands Openluchtmuseum. Tijdens het Green Key event kreeg het Openluchtmuseum, tevens gastheer van het event, uit naam van Harm Edens het certificaat Goud uitgereikt.
13/02/2019
Tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij heeft het Nederlands Openluchtmuseum een bijdrage van € 500.000 ontvangen voor verlevendiging plus € 424.474 uit geoormerkt werven.
28/01/2019
Alma en Marita Mathijsen schrijven het essay bij de Maand van de Geschiedenis 2019, jaarlijks in oktober. Het thema van de 16e Maand van de Geschiedenis is Zij/Hij. De titel van het essay is Niet schrikken mama, en wordt door de CPNB uitgegeven.
18/01/2019
Donderdag 17 januari heeft het Nederlands Openluchtmuseum een nieuwe evenementenlocatie geopend: Loods Goes. De loods komt van oorsprong uit Goes en staat sinds 1985 in het museum. De loods heeft met de (her-)opening nu een nieuwe bestemming gekregen.