Oogstdag

Header Oogstweekend

De tijd van oogsten is aangebroken! 

Augustus is de Oogstmaand. Ook in het Nederlands Openluchtmuseum is de tijd van oogsten aangebroken. Het graan is gemaaid en de landerijen zijn bijna weer schoon, maar het werk is nog lang niet gedaan. 

Kom ons helpen op de feestelijke oogstdag, in augustus 2019. Verhalen en verschillende demonstraties geven betekenis aan vergeten woorden zoals: wannen, haren, roten en repelen. En er is natuurlijk van alles te proeven en te beleven. Klik hier om de het dagprogramma te bekijken!

Programma

Zie hieronder een greep uit het programma uit 2018:


Smullen van echte oogstmaaltijden
De boerin van Varik bereid een oogstmaaltijd. Misschien mag je wel een beetje proeven van de soep of krijg je een stukje van een pannenkoek!
Ook in Boerderij Varik: Stel al je vragen aan Juul van Dam, deskundige op het gebied van botanische tuinen. Kinderen mogen hun eigen minimoestuin maken. Op=op. 

 

Tabaksteelmuseum

 

 


 

Aardappels rapen
Wil je je handen uit de mouwen steken? Bij de Grote Weide kun je hooien met het hele gezin en zélf aardappels rapen van de grond! Op de akkers rechts van het hoofdpad in het museum.

 

 

 

Oogstweekend

 

 Muziek
Uiteraard is er muziek op deze feestelijke dag. De Bronco Brothers zijn te horen. Ook kun je muziekgroep Madlot op diverse plekken tegenkomen!

 

 

 

Bronco Brothers

Oogstweekend rij 2

Wol verven en viltworkshops
Kom kijken bij de demonstraties wol verven, kaarden en het spinnen van de wol.  

Wol verven

Dorsen 
Voor 1900 kende men in de landbouw bijna geen machines. De graankorrels werden met vlegels uit de aren geslagen.   
 

 

Dorsen

 

 

Vlas repelen
Leer hoe vlas werd geteeld en gerepeld op een repelbank. 

 

 

 

Vlas bewerken