Activiteiten

Het Openluchtmuseum neemt je mee op een reis door de tijd! De mensen van het museum lijken zo uit het verleden te zijn weggelopen. 
Echt ouderwets wintervermaak op de grote ijsbaan voor de Amsterdamse Westerstraat en de sleebaan bij de molen. Schaatsen zijn gratis te leen.
In het arbeidershuisje uit Zandeweer zie je een presentatie rondom het breien voor soldaten in de Eerste Wereldoorlog.
In de vakwerkschuur wordt stroop gemaakt. We stoken appels en peren in een ketel en persen het sap uit het fruit. De stroop ruikt heerlijk!
Speciaal voor kinderen! Wat is nou leuker dan een broodje bakken boven een vuurtje op ons Kindererf. En het smaakt nog lekker ook.
Beleef het volksverhaal van de Witte Wieven. Een belevingstocht die al je zintuigen prikkelt, spanning is gegarandeerd!
In de boerderij uit Staphorst staan dieren op stal. Er staat een koe in de potstal, een stal waarin de oude mest wordt opgepot.
Ga mee op een rondleiding door het museumpark. Onze enthousiaste deskundige rondleiders vertellen je allerlei wetenswaardigheden.

In ons museum vind je diverse gebouwen uit de Zaanstreek: Een koopmanswoning, een wagenhuis, een arbeiderswoning.

Gedurende de winter kun je ook dit jaar weer genieten van verschillende concerten in het Openluchtmuseum. Hier vind je een overzicht.
In het blauw Los Huus woonde in 1871 een gezin van zeven én een dienstmeid. In de winter werd vlas bewerkt, gesponnen en geweven.

Neem deel aan deze ludieke loterij op het Zaanse plein en win nostalgische en winterse prijzen!

Van Gend & Loos begon 200 jaar geleden met personenvervoer. De goederenloods uit Tiel werd in 1881 gebouwd.

 

De thuishaven van de trams die door het Openluchtmuseum rijden. Dit is een reconstructie van de originele Arnhemse remise.
Bekijk deze documentaire, over vluchten voor de oorlog en tulpenbollen eten in de hongerwinter, in het Auditorium.
Op de scheepswerf wordt hard gewerkt. De schepen worden hersteld en de romp wordt ontdaan van zeepokken en schelpen.
Het woonoord bij Lage Mierde was in de jaren 50 ingericht voor de huisvesting van 18 Molukse gezinnen. Hier zie je hoe er geleefd werd.
In de museumbrouwerij wordt heerlijk bier gebrouwen. Proef het seizoensbier en leer alles over de smaak en geur van het bier.
Bekijk hoe onze 'dorpssmid' met zijn hamer het metaal vormt. Op ambachtelijke wijze maakt hij o.a. spijkers voor de scheepswerf.
Op het Kindererf is van alles te doen voor kinderen! Zo is er Keuterboeren in de stal, waarbij kinderen een karweitje kunnen doen met de boer(in).