Activiteiten

Het Openluchtmuseum neemt je mee op een reis door de tijd! De mensen van het museum lijken zo uit het verleden te zijn weggelopen. 
Bekijk hoe onze 'dorpssmid' met zijn hamer het metaal vormt. Op ambachtelijke wijze maakt hij o.a. spijkers voor de scheepswerf.
In de museumbrouwerij wordt heerlijk bier gebrouwen. Proef het seizoensbier en leer alles over de smaak en geur van het bier.
Het woonoord bij Lage Mierde was in de jaren 50 ingericht voor de huisvesting van 18 Molukse gezinnen. Hier zie je hoe er geleefd werd.
Op de scheepswerf wordt hard gewerkt. De schepen worden hersteld en de romp wordt ontdaan van zeepokken en schelpen.
De thuishaven van de trams die door het Openluchtmuseum rijden. Dit is een reconstructie van de originele Arnhemse remise.

Van Gend & Loos begon 200 jaar geleden met personenvervoer. De goederenloods uit Tiel werd in 1881 gebouwd.

In het blauw Los Huus woonde in 1871 een gezin van zeven én een dienstmeid. In de winter werd vlas bewerkt, gesponnen en geweven.

Op het balkon van dit 17e-eeuwse zaalkerkje staat een indrukwekkend orgel. Tenminste, zo lijkt het op het eerste gezicht.

In deze vrolijke familiepresentatie ontdek je welke feesten er in Nederland worden gevierd, religieuze en andere feesten.
Op het Kindererf is van alles te doen voor kinderen! Zo is er Keuterboeren in de stal, waarbij kinderen een karweitje kunnen doen met de boer(in).

In ons museum vind je diverse gebouwen uit de Zaanstreek: Een koopmanswoning, een wagenhuis, een arbeiderswoning.

In de boerderij uit Staphorst staan dieren op stal. Er staat een koe in de potstal, een stal waarin de oude mest wordt opgepot.
Kom luisteren naar het volksverhaal van de Witte Wieven. Een belevingstocht die al je zintuigen prikkelt, spanning is gegarandeerd!
In het Openluchtmuseum gaat de Elfstedentocht altijd door! De 22 rayonhoofden zijn bij elkaar gekomen en hebben besloten dat het ijs goed is.
Echt ouderwets wintervermaak op de grote ijsbaan voor de Amsterdamse Westerstraat en de sleebaan bij de molen. Schaatsen zijn gratis te leen.
Speciaal voor kinderen! Wat is nou leuker dan een broodje bakken boven een vuurtje op ons Kindererf. En het smaakt nog lekker ook.
In de vakwerkschuur wordt stroop gemaakt. We stoken appels en peren in een ketel en persen het sap uit het fruit. De stroop ruikt heerlijk!
In de Stolpboerderij uit Zuid-Scharwoude (vlakbij de ophaalbrug) vertelt de gastheer of -vrouw een meeslepend winterverhaal. 
In het arbeidershuisje uit Zandeweer zie je een presentatie rondom het breien voor soldaten in de Eerste Wereldoorlog.