FEEST! In Nederland

Feest in Nederland

FEEST! In Nederland

In deze vrolijke familiepresentatie ontdek je welke feesten er in Nederland worden gevierd. Dat zijn er heel wat. Sommige feesten vieren we al eeuwen lang, anderen nog maar kort. Nieuwkomers uit andere landen brachten ze mee. Al deze feesten hangen als ballonnen aan het plafond. Er is aandacht voor religieuze en andere feesten van allerlei geloven en culturen in Nederland.

Je gaat zelf samen met je (groot)ouders of vrienden aan de slag.

  • Je maakt eten dat hoort bij een feest
  • Je versiert een huiskamer voor een feest
  • Je speelt in een feestverhaal dat wordt opgenomen en dat je thuis kunt terugkijken. >> Bekijk jouw film terug
  • Je leert bij de dansgame een feestelijke dans.

 

Tip: FEEST! is ook een leuk schoolproject voor groep 4 t/m 8. Leerlingen ontdekken welke feestdagen we in Nederland allemaal vieren en waarom. 

 

Wat je gaat doen!

Feesteten
Het feesteten wordt aan de tijd van het jaar en het meest actuele feest aangepast.

Feestelijke huiskamer
Voor het inrichten van de huiskamer zijn er verschillende kinderen geïnterviewd. Sil viert kerst, Jabir viert het Suikerfeest, Migal viert Pesach, Louisa viert Chinees Nieuwjaar en Shanita viert Divali. Voor al die feesten wordt hun huis versierd en wordt de tafel vaak feestelijk gedekt. Families krijgen hier de opdracht om de juiste spullen voor het juiste feest in de huiskamer te zetten.

Feestelijke verhalentafel
Op de digitale verhalentafel speel je feestverhalen na achter feesten als Pasen en Offerfeest of Holi. De rollen worden verdeeld; iemand is de verteller, een ander doet de stemmetjes en twee personen zetten poppetjes neer. Via een koptelefoon krijg je opdrachten die ook zichtbaar zijn op een plat scherm. Dat is je speelveld. Alles wordt opgenomen en via http://feestverhalen.openluchtmuseum.nl en een code kun je jullie verhaal weer bekijken.

Dansgame
Bij de dansgame leer je van een (digitale) Surinaamse vrouw een Keti Koti- dans geleerd, een Hindoestaanse vrouw leert je een dans voor het feest Holi en je kunt ook dansen met een echte Prins Carnaval. Voor een scherm staan de leerlingdansers oog in oog met de levensgrote dames die via kinect reageren op wat de aspirantdansers doen. Doe je het goed? Dan kan je een extra move doen. Doe je het niet goed, dan moet je opnieuw! De dansgame wordt begeleid door gezellige feestmuziek.

Er is altijd een ceremoniemeester die je helpt en informatie geeft over de feesten die we vieren in Nederland.

Videos festivals

FEEST! Weet wat je viert - Orthodox Pasen

FEEST! Weet wat je viert - Chinees nieuwjaar


 

FEEST! Weet wat je viert - Suikerfeest

FEEST! Het Paasverhaal

 

Details

FEEST! In Nederland

Wat vieren we en hoe doen we dat?
Activiteit datum

Zie schema

Aantal personen
Meerdere (familie)groepen per keer
Leeftijd
Kinderen (4 t/m 12 jaar) met ouders of begeleiders