De Westerstraat

Westerstraat Header

De Westerstraat

De Westerstraat in het Nederlands Openluchtmuseum bestaat uit twee panden uit de Jordaan en de daar achtergelegen restanten van 18e eeuwse arbeiderswoningen. Het zijn de nummers 220 t/m 230 uit de Westerstraat. 

 

Het Postkantoor

Het postkantoor in onze Westerstraat  is een stedelijk bijpostkantoor in de sfeer van de jaren vijftig. Postkantoren waren een druk knooppunt voor communicatie en geldverkeer. Aan het postkantoor kon niemand voorbij. Klanten bezochten het postkantoor om postzegels te kopen en pakketjes te verzenden. Ze namen er geld op, stortten geld op het rijksspaarbankboekje, wisselden guldens om in buitenlandse valuta, verzonden een telegram, voerden daar bij ontbreken van een eigen telefoontoestel een telefoongesprek, haalden er het pensioen, betaalden er hun belasting, regelden een luistervergunning voor de radio en nog veel meer. 

 

Tante Stien

Café Tante Stien heeft zoals veel cafés in de Jordaan een terrazzovloer, een trapje en glas-in-lood deuren naar een opkamer, een eenvoudige houten lambrizering, Amstelreclame aan de wand en rookaanslag op het plafond. Bij het tafeltje voor het raam in Tante Stien horen bezoekers flarden gesprekken van Jordanezen over de veranderingen in de Jordaan, de komst van studenten en de plannen voor stadsherstel.

 

Turkenpension

De eerste Turkse gastarbeiders (1964-1967) in Amsterdam waren wellicht afkomstig uit grote steden in Turkije en hadden een opleiding. Bij de vermelding van de plaats van herkomst moeten we een slag om de arm houden: vaak migreerden werkzoekenden eerst naar de grote steden en van daaruit naar Noordwest Europa. De Turkse gastarbeiders kwamen met de intentie om snel veel geld te verdienen en dan terug te gaan naar Turkije om een huis en wat land te kopen. Remigratie liep echter op niks uit. Alle energie was gericht op werken en op remigratie hebben de eerste lichtingen Turkse gastarbeiders nauwelijks Nederlands geleerd.

Details

De Westerstraat

Activiteit datum

Van 29-03-2019 t/m 27-10-2019
10:00 - 17:00 uur