Arbeiderswoning Tilburg

Header

Arbeiderswoning Tilburg

Drie arbeiderswoningen uit een blok van acht, gebouwd in 1860 op initiatief van de textielfabrikant J. Diepen, werden in 1955 naar het museum overgeplaatst. In de voorafgaande 95 jaar woonden hierin vele wevers en arbeidersgezinnen. Het eerste huis werd rond 1930 nog bewoond door een weversgezin. Janus Hultermans lijmde in die tijd de kettingdraden voor zijn weefgetouw op de krukken voor zijn huis. In 1998 werd de vierde woning bijgebouwd.

 

Nu zijn de huizen ingericht naar vier perioden in een eeuw wooncultuur: 1860, 1910, 1950 en 1970.

 

De eerste woning verkeert nog geheel in de authentieke staat van een arbeiderswoning uit 1860. Indertijd lag de drinkwaterput vlak naast privaat en mestvaalt en ontbrak ook verder vrijwel elke zorg voor hygiëne. Deze omstandigheden zorgden voor een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Tilburg. Ze maakten deze stad (net als veel andere Nederlandse steden) vatbaar voor cholera en pokkenepidemieën. 

 

In de tweede woning, uit 1910, is een dakgoot aanwezig en hebben de vensters grotere ruiten. Het privaat is inmiddels in de schuur ondergebracht. De woningnood was in deze tijd vrij hoog. Men leefde met sterk groeiende gezinnen in dergelijke kleine woningen totdat dit niet meer kon en elders een groter huis kon worden bemachtigd. Medici maakten zich rond 1910 erg ongerust over de hoge kindersterfte in Tilburg. 

 

De derde woning roept het beeld uit de jaren vijftig op. Het huisje heeft geen glasroeden meer en de opgeklampte deur is vervangen door een paneeldeur. Het dak heeft een gietijzeren dakraampje en verbeterde Hollandse pannen, in plaats van Oudhollandse panbedekking met strodokken. Het huis weerspiegelt de toenmalige gebruiken op het gebied van hygiëne en goed huishouden. Elektrische apparaten veroveren vanaf 1950 definitief het huishouden in alle lagen van de bevolking.


Het vierde huisje heeft nog grotere ramen, een dakkapel, achterin een tuimelvenster en op het dak betonpannen (sneldekpannen). Er is een hardhouten voordeur en de keuken is uitgebouwd. Beide laatste huisjes hebben een inpandig toilet. In 1954 hadden de wijkverpleegsters grote vooruitgang geboekt op het gebied van hygiëne en gezondheidsbesef en in 1970 werd ook de jonge hippiekraamvrouw professioneel geassisteerd door een kraamverpleegster. 

 

Details

Arbeiderswoning Tilburg

Activiteit datum

Van 07-12-2019 t/m 19-01-2020
10:00 - 17:00 uur