Activiteiten

Het Openluchtmuseum neemt je mee op een reis door de tijd! De mensen van het museum lijken zo uit het verleden te zijn weggelopen. 
Van vrijdag 26 oktober tot en met zondag 28 oktober kun je op een unieke locatie, De Houtloods, in het museum kennis maken met het ambacht weven.
Waarom lopen als je de tram kunt nemen? Bekijk het museumpark op je gemak! Onze historische trams vervoeren je warm en droog.
Bekijk hoe onze 'dorpssmid' met zijn hamer het metaal vormt. Op ambachtelijke wijze maakt hij o.a. spijkers voor de scheepswerf.

In de fotosalon ‘Wijdemans & Frère’ kun je je laten fotograferen in de kleding en setting van rond 1910: de tijd van de staatsiefoto’s.

In de museumbrouwerij wordt heerlijk bier gebrouwen. Proef het seizoensbier en leer alles over de smaak en geur van het bier.

Van Gend & Loos begon 200 jaar geleden met personenvervoer. De goederenloods uit Tiel werd in 1881 gebouwd.

In het blauw Los Huus woonde in 1871 een gezin van zeven én een dienstmeid. In de winter werd vlas bewerkt, gesponnen en geweven.
Het dorpsschooltje uit Lhee staat model voor schoolgebouwen van omstreeks 1800. Naar verluidt was het er in de winter ‘opgepropt vol’
Het woonoord bij Lage Mierde was in de jaren 50 ingericht voor de huisvesting van 18 Molukse gezinnen. Hier zie je hoe er geleefd werd.
Op woensdag- en vrijdagmiddag, in de weekenden en vakanties kunnen kinderen meedoen met verschillende karweitjes en keuterboer-activiteiten.

In ons museum vind je diverse gebouwen uit de Zaanstreek: Een koopmanswoning, een wagenhuis, een arbeiderswoning.

De Westerstraat in het museum bestaat uit twee panden uit de Jordaan, met een postkantoor, Café Tante Stien en een Turkenpension.
In het Openluchtmuseum vind je een complete zuivelfabriek uit Veenwouden: Freia. Stoom leverde er de kracht voor de machines.

Op het balkon van dit 17e-eeuwse zaalkerkje staat een indrukwekkend orgel. Tenminste, zo lijkt het op het eerste gezicht.

Deze presentatie, in de Friese boerderij Midlum, vertelt het verhaal van de emigratiegolf van Nederlanders naar Canada in de jaren 50.
Een tijdreis door de vier Tilburgse huizen ingericht naar vier perioden in een eeuw wooncultuur: 1860, 1910, 1950 en 1970.
In de wasserij & blekerij kan de wasvrouw wel wat hulp gebruiken met het schrobben en stampen. Kom eens langs en misschien kun je helpen!
Elk seizoen is anders en ook het werk is elk seizoen weer anders. Nu de zomer bijna voorbij is gaan we de aardappels rooien die we deze winter gaan eten.
In Boerderij Varik zie je hoe de boerin kookt op een ouderwets kolenfornuis, en vertelt ze je over het bereiden van eten aan het begin van de 20ste eeuw.