U moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
U probeert deze website te bezoeken via Internet Explorer.
Deze website ondersteunt Internet Explorer niet.
Vanaf 2019 adviseert Microsoft aan Windowsgebruikers om te stoppen met het gebruik van Internet Explorer als standaard webbrowser.
Overweeg om één van de volgende gratis browsers te downloaden op uw Windowscomputer:
Wij hopen u gauw te mogen verwelkomen op Openluchtmuseum.nl!
Recept: Tjolo Tjolo - Eten wat de pot schaft in de Molukse barak
In 1951 komen ruim 12.500 Molukkers naar Nederland. Het zijn soldaten uit het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger en hun gezinnen. Ze kunnen niet langer in Indonesië blijven en kunnen niet terug naar de Molukken. Ze verblijven in Nederland in speciaal opgezette kampen. De Molukkers moeten erg wennen aan het Nederlandse eten.
Creatief omgaan met eten
Juressa Ipsen, medewerkster in de Molukse barak, deelt de herinneringen aan haar oma. 'Onze opa's en oma’s bedachten creatieve manieren om aan eten te komen en door te verkopen op de markt. Zo kwamen ze aan vis of groenten. Sommigen gingen naar de bakker of supermarkt en zeiden dat ze de rekening naar Den Haag mochten sturen.
Sommige groenten en vlees uit Nederland hadden ze ook in Nederlands Indië. Alleen de bereiding is anders. In Nederland maakt men er dan een stamppot van. Dit is bij de meeste Molukkers doorgegeven aan de volgende generaties. Velen houden juist van de Hollandse pot... tot aan de dag van vandaag.
RECEPT: Tjolo Tjolo
Wie geen ingrediënten had moest slim zijn! Bij dit recept is het ingrediënt Sago slim vervangen door rijst.
Nodig voor 4 personen:
- 2 fijngesneden rode uien
- Sap van 1 citroen
- 2 in blokjes gesneden tomaten
- 4 stengels fijngesneden selderij
- 4 eetlepels Ketjap manis
- 4 gerookte makreelfilets
- 240 gram sago/pandanrijst
- 3 eetlepels water
Bereiding:
- Meng in een ruime kom de ui, sap van 1 citroen, ketjap manis, koud water, selderij en tomaat.
- Verwarm wat plantaardige olie in een wok en bak de makreel filets 30 seconden aan (als er nog een huid op de makreel zit, zal deze los laten. Haal dit dan uit de wok).
- Doe de ketjap saus bij de makreel en verwarm. Het is niet erg dat de makreel uit elkaar valt.
- Serveer de makreel in ketjapsaus met gestoomde pandan rijst.