Maand van de Geschiedenis 2018

MvdG

Maand van de GeschiedenisMaand van de geschiedenis

Thema Opstand

Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2018 voor de zevende maal de Maand van de Geschiedenis, die zijn vijftiende editie beleeft. De Maand van de Geschiedenis is hét grootste historische evenement van Nederland. Samen met honderden culturele, toeristische, literaire en mediaorganisaties brengen we geschiedenis onder de aandacht bij miljoenen Nederlanders. 

 

 

Rij 1 Maand van de geschiedenis

MvdG 2017

Thema 2018: Opstand

Tijdens de Maand van de Geschiedenis worden honderden activiteiten door heel Nederland georganiseerd: spraakmakende talks, scherpe debatten, bijzondere tours, kleine en grote festivals, filmavonden, expo’s en nog veel meer (ook kinder-) activiteiten. Het programma van 2018 wordt op 1 september bekendgemaakt. Het thema van de Maand van de Geschiedenis 2018 is Opstand. 
Het thema van vorig jaar was Geluk. Bekijk onderstaande video voor een terugblik op de Maand van de Geschiedenis 2017.
 

Agnes

Columns

Geschiedenis is altijd aanwezig, maar moet wel verteld, aangevuld, genuanceerd en gedeeld worden. Vanuit het verleden kun je het heden beter begrijpen en zo ook een beter begrip vormen van jezelf, je eigen achtergrond of omgeving. Daarom vindt de organisatie van de Maand van de Geschiedenis het belangrijk om één maand in het jaar geschiedenis extra aandacht te geven. Ze laten je gisteren ontdekken om vandaag te begrijpen.
Prikkel je geest alvast met inspirerende en kritische columns rondom het thema Opstand.
 

Wilhemina Drucker

Thema-artikel

Historicus Marchien den Hertog schreef voor het inspiratieboekje van de Maand van de Geschiedenis 2018 een thema-artikel over verschillende opstandelingen, getiteld Protest in de polder. Ons land is o.a. gevormd door een reeks kleine en grotere opstanden en protesten - zoals blijkt uit portretten van 10 polderrebellen.
Lees over opstandelingen als Willem van Oranje, die de onbetwiste leider van de rebellen wordt. Of bijvoorbeeld Wilhelmina Drucker, die aan de wieg staat van de eerste demonstratie voor vrouwenkiesrecht op het Binnenhof.
 

Mogelijk gemaakt door

Het Fonds voor Cultuurparticipatie is investeerder van de Maand van de Geschiedenis. De Nacht van de Geschiedenis wordt georganiseerd door het Rijksmuseum. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met meer dan 35 partnerorganisaties. Jaarlijks organiseren meer dan 1000 culturele instellingen, waaronder boekhandels en bibliotheken, activiteiten voor een breed publiek rond een wisselend historisch thema. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

 

Bekijk hier alle partners →