U moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
U probeert deze website te bezoeken via Internet Explorer.
Deze website ondersteunt Internet Explorer niet.
Vanaf 2019 adviseert Microsoft aan Windowsgebruikers om te stoppen met het gebruik van Internet Explorer als standaard webbrowser.
Overweeg om één van de volgende gratis browsers te downloaden op uw Windowscomputer:
Wij hopen u gauw te mogen verwelkomen op Openluchtmuseum.nl!
Stroopstokerij
Limburgse geschiedenis op brood.
Lekker! Wie een boterham met Limburgse appelstroop eet, proeft Limburgse geschiedenis. Want boeren in Zuid- en Midden-Limburg koken al heel lang appelstroop en appelperenstroop. Eerst om overtollig fruit te benutten en vanaf ruim voor 1750 ook om hun inkomen aan te vullen. Het principe is bij alle stroopkokers gelijk: appels en peren koken, de gekookte massa persen en het vrijgekomen sap net zolang inkoken tot het stroop is. Maar daarbij heeft iedere stroopkoker natuurlijk zijn eigen fijne kneepjes. Onze stroopkokerij staat in deze vakwerkschuur. De vakken in het eikenhouten skelet zijn dichtgemaakt met houten vlechtwerk, aangesmeerd met leem. Heel bijzonder zijn de houten sloten en houten sleutels. Ooit heel gebruikelijk, maar nu een zeldzaamheid.
1800. In het museum geplaatst in 1952.