U moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
U probeert deze website te bezoeken via Internet Explorer.
Deze website ondersteunt Internet Explorer niet.
Vanaf 2019 adviseert Microsoft aan Windowsgebruikers om te stoppen met het gebruik van Internet Explorer als standaard webbrowser.
Overweeg om één van de volgende gratis browsers te downloaden op uw Windowscomputer:
Wij hopen u gauw te mogen verwelkomen op Openluchtmuseum.nl!
Bakspieker
Brood bakken is bepaald niet zonder gevaar…
Brood bakken is nog best een gevaarlijk karweitje. De oven wordt namelijk eerst met takkenbossen heel heet opgestookt. Als de temperatuur hoog genoeg is, wordt het gloeiende hout eruit gehaald en de ovenvloer schoongeveegd. En dan gaat het deeg erin. Gelukkig zijn de bezems, broodspanen en tangen lang genoeg, maar het blijft opletten met zo’n hete oven. Vanwege brandgevaar staat het bakhuis ook meestal een eindje bij het woonhuis vandaan. Dit is een vrij groot bakhuis, met onder het dak zelfs nog ruimte om bijen te houden. Maar meestal is het niet meer dan een gemetseld oventje met een afdak erboven. In het oosten van het land worden bakhuizen ‘bakspiekers’ genoemd. Boven de deur van deze bakspieker is het bouwjaar uitgesneden: 1741.
Hier geplaatst in 1917