Kombucha thee

gruwelijk lekker recepten

Kombucha thee

Op theevisite

In 1610 komt de eerste thee aan in Holland. Thee wordt in de 17e eeuw geroemd om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Thee 'suyvert het grove bloed, verdryft de swaare droomen, verjaecht de dommigheid en doet de vreese wycken.' Nog steeds schrijven we thee goede krachten toe. Tegenwoordig weer in de mode is kombucha, een gefermenteerde theedrank uit Azië. Met een 'theezwam' verandert zoete thee in een fris sprankelend drankje. Volgens enthousiaste drinkers is het schimmel- en bacterierijke kombucha een ware toverdrank. Goed voor maag, lever en darmen. Wetenschappers vinden hiervoor nog geen bewijs en waarschuwen zelfs voor risico’s. Durf jij te proeven? 

 

Tijdsduur: 7 dagen

kombucha rij 1


Boodschappenlijstje
(voor 2 liter thee)

- 2 liter water
- 10 gram groene of zwarte thee
- 200 gram suiker
- 50 ml kombucha of appelazijn
- 1 kombucha zwam 
 

Benodigdheden

- 1 glazen pot met inhoud van 2,5 à 3 liter
- Theedoek
- Elastiek
- Plastic trechter met zeef
- Lege glazen flessen met dop 
  (4 stuks van 0,5 liter)

 

 

Artikel: Hippe zure thee

bereidingswijze

1. Breng een halve liter water aan de kook in een steelpan. Laat hierin de thee 15 minuten trekken. Verwijder daarna de theezakjes/losse thee en los de suiker op in het theewater. 

 

2. Schenk de warme thee in de grote glazen pot en schenk hier vervolgens de overige 1,5 liter (koud) water bij. Controleer of het water niet te warm is; het mag maximaal 40 graden Celsius zijn - als het water niet warm aanvoelt is het goed. Schenk de 50 ml kombucha (of appelazijn) bij de zoete thee in de pot en leg de kombucha zwam er voorzichtig in. 

 

3.Leg de doek op de pot en zet deze vast met een elastiek. Zo kan er nog wel zuurstof bij de drank, maar geen stof. Zet de pot op een donkere plaats weg, bij kamertemperatuur of ietsje warmer dan dat. Laat de kombucha tussen de 7 en 14 dagen fermenteren. Na 7 dagen heeft zich een nieuwe zwam op de drank gevormd. Steek hier voorzichtig een rietje onder en neem een slokje van de drank: smaakt het nog te zoet, laat dan de drank nog een paar dagen langer fermenteren. 

 

4. Na 14 dagen is de drank zuur genoeg. Schep zowel de nieuwe als de oude zwam uit de drank en leg ze in een diep bord met daarin een beetje van de drank. Zo blijven ze in goede conditie. Zet de trechter met zeef in een lege, glazen fles en schenk hier de drank doorheen. Vul op deze manier alle flessen. Bewaar de flessen Kombucha tot gebruik in de koelkast.

 

Let op: bij fermenteren kunnen schadelijke stoffen ontstaan. Het Nederlands Openluchtmuseum is niet verantwoordelijk voor eventuele gezondheidsschade door het drinken van Kombucha op basis van dit recept.