U moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
U probeert deze website te bezoeken via Internet Explorer.
Deze website ondersteunt Internet Explorer niet.
Vanaf 2019 adviseert Microsoft aan Windowsgebruikers om te stoppen met het gebruik van Internet Explorer als standaard webbrowser.
Overweeg om één van de volgende gratis browsers te downloaden op uw Windowscomputer:
Wij hopen u gauw te mogen verwelkomen op Openluchtmuseum.nl!
Yes! Je eigen gedenkbord
Om belangrijke gebeurtenissen uit onze geschiedenis te herdenken of te vieren, zoals de eerste spoorlijn in 1839, maakten mensen vroeger gedenk- en vierborden.
In de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum vind je heel veel van deze borden. Bijvoorbeeld van de kroning van Koning Willem I, de eerste Nederlandse Koning. Of van de Watersnood van 1953.
In deze opdracht bekijken de leerlingen een aantal gedenkborden en ontdekken ze meer dit over deze belangrijke gebeurtenis uit onze geschiedenis. Daarna gaan ze aan de slag met het maken van een eigen gedenkbord van een belangrijke gebeurtenis uit hun eigen geschiedenis (of die van de school).
Voor wie
|
Groep 6 t/m 8 PO & klas 1-2 VO
|
Lesduur
|
50 min.
|
Lesdoel
|
Aan het eind van de les kennen de leerlingen de functie en betekenis van gedenkborden. Ze kunnen verder een gedenkbord ontwerpen met de aspecten die daarbij belangrijk zijn: een bijzondere gebeurtenis, een passende afbeelding, een datum of jaartal.
|
Voorbereiding & opbouw opdracht
- Om een echt bord te maken, koop je witte borden en porseleinverf, bijvoorbeeld bij Pipoos. Je kunt natuurlijk ook werken met een rond papier en gewone plakkaatverf.
- Zorg voor pen en papier of voorzie elke leerling van een device (mobiel, tablet, laptop).
- Leg alle materialen klaar in de klas.
- Vertel de leerlingen over gedenkborden.
- Laat de leerlingen de digibordmodule zien. Hierin zien ze voorbeelden van gedenkborden.
- Laat de leerlingen zelf een gebeurtenis uit hun eigen geschiedenis bedenken die ze willen herdenken of vieren. Je kunt er natuurlijk ook eentje voorschrijven.
- Vul het werkblad in over deze gebeurtenis (gebruik het werkblad gedenkbord).
- Ga aan de slag met de verf, papier en/of borden en maak mooie gedenk- en vierborden voor alle onderwerpen die de leerlingen bedacht hebben.
- Hang ze op in de klas en laat de leerlingen rondlopen en vragen stellen aan elkaar over hun gebeurtenis.