U moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
U probeert deze website te bezoeken via Internet Explorer.
Deze website ondersteunt Internet Explorer niet.
Vanaf 2019 adviseert Microsoft aan Windowsgebruikers om te stoppen met het gebruik van Internet Explorer als standaard webbrowser.
Overweeg om één van de volgende gratis browsers te downloaden op uw Windowscomputer:
Wij hopen u gauw te mogen verwelkomen op Openluchtmuseum.nl!
Nederlands Openluchtmuseum één van de deelnemers aan de pilot 'Museum open met (gratis) sneltest'
07/04/2021
Het Nederlands Openluchtmuseum is één van de zeventien musea die deelneemt aan de pilot 'Museum open met sneltest' en is tijdens de Nationale Museumweek drie aaneengesloten dagen open voor Museumkaarthouders en wel op woensdag 21, donderdag 22 en vrijdag 23 april. Mensen met een Museumkaart kunnen ons museum bezoeken als ze een kaartje voor een tijdvak reserveren en een negatieve sneltest laten zien. Deze sneltest kan gratis worden gedaan bij deelnemende testcentra.
Voor meer informatie over de procedure, de sneltest en het reserveren van een tijdslot, klik hier.
Het Nederlands Openluchtmuseum is open voor Museumkaarthouders op 21, 22 en 23 april 2021 in het kader van de pilot 'Museum open met (gratis) sneltest'.
In 2021 staat het ambacht nog meer in de schijnwerpers in het Openluchtmuseum. Er is onder meer een heuse Ambachtenroute, waar je bij diverse ambachtspresentaties informatiekaarten kunt verzamelen waarmee je thuis zelf aan de slag kunt en een nieuwe tentoonstelling ‘Makers in Beeld. Het ambacht van nu’ die hedendaagse ambachtslieden aan het woord laat; van traditionele ambachten als scheepstimmerman en klompenmaker tot maker van borstprotheses, kledingontwerper en hennakunstenaar. Ook is het in april 2021 precies 25 jaar geleden dat de tram voor het eerst ging rijden.
Tentoonstelling ‘Makers in Beeld. Het ambacht van nu.’
Ambachtslieden, ook wel Makers genoemd, zijn meesters in probleemoplossend denken en waardevol om te betrekken bij actuele uitdagingen zoals bijvoorbeeld duurzaamheid. Veel Makers werken met natuurlijke en lokale materialen, met respect voor de omgeving. In de nieuwe tentoonstelling ‘Makers in Beeld. Het ambacht van nu” in de Wagenhal geven we hedendaagse ambachtslieden het woord; van traditionele ambachten als scheepstimmerman en klompenmaker tot maker van borstprotheses, kledingontwerper en hennakunstenaar.
‘Makers in Beeld’ gaat in op thema’s als innovatie, duurzaamheid en identiteit. Met hun handgemaakte en unieke producten vormen deze makers een tegenwicht op de hedendaagse wegwerpcultuur. Ambachten zijn niet iets van het verleden, ze zijn relevant voor nu en hebben toekomst.
Aan het woord in ‘Makers in Beeld’ komen:
Schoenontwerper Marijke Bruggink en klompenmaker Martin Dijkman. Samen met diverse makers hebben zij in een AmbachtenLab -georganiseerd door het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland- nieuwe vormen ontworpen van deze Nederlandse schoenklassieker. Een blok hout is verrassend snel te veranderen in een stevige klomp, duurzamer schoeisel bestaat niet. Deze hedendaagse makers vragen zich af: “Wordt de klomp de nieuwe sneaker?”
Kelly Konings werkt mee aan The Linnen Project, een initiatief van ArtEZ MA, practice held in common en Crafts Council Nederland. De mode-industrie is een aanslag op het milieu. The Linen Project vraagt zich af of het ook anders kan en onderzoekt de duurzame, lokale productie en verwerking van vlas. Konings werkt mee, van het zaaien van het lijnzaad tot het naaien van een linnen blouse. Van de misoogst uit 2019 maakt Konings een tapijt.
Fatima Oulad Thami is hennakunstenaar en verbindt -met haar uitgebreide kennis van henna-schildermotieven en technieken- tradities uit verschillende culturen en maakt deze toegankelijk voor nieuwe groepen. Ze zet sierlijke henna figuren op handen, voeten en buiken. Haar onderzoek naar de tradities van hennaschilderen is een zoektocht naar haarzelf; haar hennakunst een expressie van haarzelf.
Monique Prevoo maakt protheses, met name voor vrouwen en transgenders. Steeds weer verbetert ze de pasvorm en het comfort van haar siliconen protheses. De siliconen protheses zijn zorgvuldig maatwerk voor borsten, billen en rug waarmee Prevoo het lichaam boetseert dat haar klanten zijn kwijtgeraakt, of het lichaam vormt dat haar klant zich wenst.
Daar waar zijn leeftijdgenoten vaak moderne techniek zoals 3D-printers en lasersnijders gebruiken werkt Rienk Steunebrink liever met zijn handen. Voor zijn eindexamenstuk van de opleiding Fabrics and Design, Cibap Zwolle heeft Steunebrink een jas gemaakt waarbij een verhaal van zijn pake (grootvader) gebruikt is als inspiratiebron: een mens wordt als ruwe steen geboren, tijdens het leven wordt die steen gebeeldhouwd en gepolijst tot een mooie, gladde steen. De jas -een soort quilt- vertelt hoe de opleiding Steunebrink heeft gevormd.
Marco Venendaal is scheepstimmerman en werfbaas van scheepswerf Nieuwboer in Spakenburg. Samen met zijn team houdt hij 30 botters in de vaart. De werf en botters herinneren aan het rijke vissersverleden van Spakenburg. Op de houten boten hebben vissers inmiddels plaatsgemaakt voor toeristen en ook het ambacht zelf verandert. Maar werf en botters blijven de ziel van het dorp.
Deze tentoonstelling is mede tot stand gekomen in samenwerking met het Kennisinstituut voor Immaterieel Erfgoed Nederland, ArtEZ en Craft Council Netherlands.
Ambachtenroute
Ambachten zijn van alle tijden, dus ook van nu. Een ambacht leer je door zelf te doen. Het Openluchtmuseum helpt je een handje. Deze zomer vind je bij de diverse ambachtspresentaties informatieborden en kun je verzamelkaarten over een ambacht ophalen. Deze kaarten staan vol tips en zelfmaakideeën voor thuis. In de Papiermakerij kan iedereen zelf aan de slag met papier, van papier scheppen tot boekbinden.
Haal bij de entree een opbergmapje/verzamelmapje en plattegrond en bezoek de Radmakerij, de Scheepswerf, de Bierbrouwerij, de Weverij, de Papiermolen, de Rosoliemolen, de Smederij, de Touwslagerij, de Bakkerij, locatie Zandeweer (naaien en verstellen), en de tentoonstelling ‘Makers in beeld. Het ambacht van nu’ en verzamel alle kaartjes.
25 jaar tram in het Openluchtmuseum
In april 2021 is het precies 25 jaar geleden dat de tram in het Openluchtmuseum voor het eerst ging rijden. Inmiddels rijden er acht trams op het ruim anderhalve kilometer lange tramspoor. De voor bezoekers gratis ritten worden onder andere gemaakt met een Haagse (HTM) tram uit 1921, diverse Rotterdamse (RET) trams uit 1931 en een door onze eigen vrijwilligers en medewerkers gebouwde replica van de Arnhemse (GETA) tram. De rails worden onderhouden door een Amsterdamse (GVB) railreiniger.
Speciaal voor dit bijzondere jubileum verwelkomen wij een aanhangrijtuig van de HTM uit 1929, de HTM 779 voor de kenner. Dit aanhangrijtuig completeert onze motorwagen 58 en doet het hele seizoen dienst in het museum, een genereuze geste mogelijk gemaakt door de Tramweg Stichting en Wassenaarse Tram.
In onze Tramremise is vanaf dit voorjaar een geheel vernieuwde presentatie te zien. Naast negen nieuwe wandpanelen zijn er nu ook voorwerpen en films te zien, in een industrieel uiterlijk helemaal passend bij de sfeer van de remise. Kinderen kunnen daar een selfie maken als tramconducteur en zelf een tramsimulator besturen. In een speciale jubileumkrant zijn onder meer achtergrondverhalen en leuke anekdotes te lezen over 25 jaar tram in het Openluchtmuseum.
De activiteiten in het kader van 25 jaar tram en de nieuwe presentatie in de Tramremise zijn mede mogelijk gemaakt door onze nieuwe projectpartner Stichting Goede Doelen Nh1816.