U moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
U probeert deze website te bezoeken via Internet Explorer.
Deze website ondersteunt Internet Explorer niet.
Vanaf 2019 adviseert Microsoft aan Windowsgebruikers om te stoppen met het gebruik van Internet Explorer als standaard webbrowser.
Overweeg om één van de volgende gratis browsers te downloaden op uw Windowscomputer:
Wij hopen u gauw te mogen verwelkomen op Openluchtmuseum.nl!
Podcast: Kleine geschiedenis, grote verhalen
Vanuit het Nederlands Openluchtmuseum maken we de podcastserie 'Kleine geschiedenis, grote verhalen'. Met schrijvers en wetenschappers duiken we in het verleden en met medewerkers van het Openluchtmuseum bespreken we bijzondere collectiestukken uit het park én het depot en nemen we een kijkje achter de voordeur van de mensen die toen leefden.
Nederland heeft er zonder twijfel een haat-liefdeverhouding mee: het water, de rivieren en de zee. Nederland heeft dankzij het water veel geld verdiend, maar het brengt ook gevaren met zich mee. De plek waar deze haat-liefdeverhouding misschien wel het beste tot uiting komt is de vroegere Zuiderzee, het huidige IJsselmeer.
Over dit onderwerp praten we met Eva Vriend, auteur van het boek Eens ging de zee hier tekeer en Tim Smeets, conservator wonen in het Nederlands Openluchtmuseum. We stellen hen de vraag: water, vriend óf vijand?
Luister naar aflevering 1
Vervallen krotten, smalle stegen en klamme kelderwoningen. In het Nederland van 1900 leven ongeveer een miljoen mensen onder erbarmelijke omstandigheden in overbevolkte wijken, zoals de Amsterdamse Jordaan. Om de krotbewoners te voorzien van zonlicht, verse lucht, schoon water en een afvoer voor urine en ontlasting, kwam er in 1901 de allereerste woningwet.
Over dit onderwerp praten we met Joao Vitalis, educator bij Museum het Schip, en Tim Smeets conservator wonen bij het Nederlands Openluchtmuseum.
Luister naar aflevering 2
We leven er ons leven in en ze zeggen iets over onze identiteit, gemoedstoestand of beroep: deze aflevering hebben we het over kleren. Tegenwoordig kunnen we ze heel makkelijk en goedkoop op de kop tikken, maar dat is niet altijd zo geweest. Lange tijd werden kleren speciaal voor jou op maat gemaakt, totdat de confectiekleding zijn intrede deed.
Hierover gaan we in gesprek met Rosalie Sloof, kunst- en kostuumhistoricus, en Jacco Hooikammer, conservator Nederlandse streekdracht bij het Nederlands Openluchtmuseum.
Luister naar aflevering 3
Op 21 maart 1951 vaart de Kota Inten de Rotterdamse haven binnen, met aan boord duizend KNIL-militairen van grotendeels Molukse afkomst. Het is de eerste groep van zo’n 12.500 Molukkers, die naar Nederland komen om snel weer terug te keren naar huis. Tenminste, dat is het plan, maar die verwachte terugkeer komt nooit.
In 2021 is het precies 70 jaar geleden dat de eerste Molukkers voet zetten op Nederlandse bodem en over dat onderwerp gaan we in gesprek met Leendert van Prooije, gepensioneerd wetenschappelijk medewerker bij het Nederlands Openluchtmuseum, en Rein Sohilait. Hij is van Molukse afkomst en is zeer actief binnen de gemeenschap.
Luister naar aflevering 4