-
Wegwerpcultuur bij kleding
Al sinds de prehistorie dragen mensen kleding. Toen nog gemaakt van dierenhuiden en voornamelijk bedoeld om te beschermen tegen de kou. Tegenwoordig is kleding niet alleen meer praktisch, het is ook een manier geworden om jezelf te uiten. Sinds de komst van de fast fashion industrie is de drempel om vaak nieuwe kleding aan te schaffen lager geworden. Zet die trend de komende jaren door of zijn er ook andere mogelijkheden?
-
Openbaar vervoer in Nederland
Een vorm van openbaar vervoer die al sinds 1864 in de vorm van een paardentram in Nederland te vinden is. Maar wat ging daar eigenlijk aan vooraf? Welke vormen van openbaar vervoer gingen de tram voor en sinds wanneer maken mensen daar gebruik van?
-
Nederlandse ambachten
Tijdens de Middeleeuwen ontstaan in de Nederlandse steden allerlei verschillende ambachten en ook op het platteland worden veel inventieve uitvindingen gedaan die uitgroeien tot ambachten.
-
Verstedelijking in Nederland
Al vanaf de prehistorie hebben mensen een woonplaats, toen nog in hutten of in grotten. Niet lang daarna wordt ontdekt dat het leven in een groep veel veiligheid biedt. Dorpen groeien uiteindelijk uit tot steden, maar die zien er dan nog heel anders uit dan de stad zoals we die vandaag de dag kennen.
-
Nederland Waterland
Al eeuwenlang weten Nederlanders hoe ze zich tegen water moeten beschermen. Vroeger bouwden mensen terpen om op te wonen, daarna kwamen de dijken en molens en nog later gemalen en deltawerken om ons land en zichzelf te beschermen.
-
Geloof in Nederland
Rond eind 2018 stonden de kranten er vol mee. ‘Ontkerkelijking in Nederland’ of ‘Nog nooit verloren kerken zo snel hun leden’. Het lijkt erop dat de ontkerkelijking binnen Nederland steeds sneller gaat. Wat voor invloed had kerk en geloof vroeger op de maatschappij? En hoe gaan we er vandaag de dag mee om dat religie alleen níet meer het vaste baken binnen onze samenleving is?
-
Geschiedenis Openluchtmuseum
Het Nederlands Openluchtmuseum bestaat ruim 100 jaar en heeft in die tijd veel ontwikkelingen doorgemaakt. Wat is eigenlijk de geschiedenis van het museum? Hoe is het ontstaan en wat heeft het Openluchtmuseum gemaakt tot de plek die het nu is? Om hier meer over te weten te komen, moeten we terug naar 1912.
-
Het Sinterklaasfeest
Eén van de bekendste en meest populaire Nederlandse tradities is het vieren van het Sinterklaasfeest op 5 december. Sinds wanneer vieren we dat eigenlijk zo? En is het feest in de loop der tijd veel veranderd?
-
Nederland Fietsland
Fietsen is een vanzelfsprekend onderdeel geworden in onze maatschappij en drukt iedere dag opnieuw een stempel op onze Nederlandse cultuur.
-
Evacués in het Openluchtmuseum
De Slag om Arnhem trof de stad diep in het hart. Naast dat vrijwel de hele binnenstad was verwoest, kregen Arnhemmers het bevel om de stad binnen 48 uur te verlaten. Eén van de plekken waar zij naartoe konden gaan, was het Openluchtmuseum.
-
Nederland Kampeerland
Generaties Nederlands brachten en brengen weekenden en vakanties op de camping door. Vouwwagens, tenten, caravans, gastoestelletjes, campingstoeltjes: In Nederland wonen talloze kampeerliefhebbers. Is dat altijd al zo geweest? Sinds wanneer kamperen wij massaal? En kun je ook 'leren' kamperen?
-
Nederland Tulpenland
Eindeloze bloeiende tulpenvelden in de lente, een typisch Nederlands fenomeen. Ieder jaar komen er honderdduizenden mensen naar tulpen kijken.
-
Rood Wit Delfts Blauw
Delfts Blauw, het blauwwitte servies van aardewerk, is wéreldberoemd. Maar waarom is er de naam Délfts Blauw aan gegeven en sinds wanneer bestaat het eigenlijk? T
-
Nederland Kaasland
Nederlanders worden al decennia lang kaaskoppen genoemd, maar waar hebben we die naam eigenlijk aan te danken?
-
Opkomst snackcultuur
Snacken, en daarmee onder andere de FEBO, is onlosmakelijk verbonden aan onze Nederlandse cultuur.