U moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
U probeert deze website te bezoeken via Internet Explorer.
Deze website ondersteunt Internet Explorer niet.
Vanaf 2019 adviseert Microsoft aan Windowsgebruikers om te stoppen met het gebruik van Internet Explorer als standaard webbrowser.
Overweeg om één van de volgende gratis browsers te downloaden op uw Windowscomputer:
Wij hopen u gauw te mogen verwelkomen op Openluchtmuseum.nl!
Huisraad voor een doorzonwoning uit 1965
Wie de afgelopen maanden het museum heeft bezocht kan ze al gezien hebben; er komt een straat met zes doorzonwoningen in het Nederlands Openluchtmuseum. In deze straat, van rechts naar links, maak je weldra een tijdreis van de jaren zestig tot nu. Vanaf de zomer van 2024 kun je de woningen bezoeken.
Maar voor het zover is zijn wij op zoek naar spullen voor deze woningen. Wij beginnen met inrichten bij het meest rechter huis op de foto hieronder, deze doorzonwoning krijgt een interieur uit 1965 en is bedoeld voor mensen met dementie.
Lees hier de updates over de bouw van de doorzonwoningen
Het is belangrijk dat deze bezoekers zich thuis voelen in het huis uit 1965. Deze woning wordt ingericht met herkenbare spullen en bevat geluiden, smaken en geuren die bezoekers een zo authentiek mogelijk gevoel van het verleden geven. Hierdoor voelen deze bezoekers zich prettig en beleven ze herinneringen op een actieve manier. Het is daarom voor ons belangrijk om zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke inrichting en bouw te blijven. En daar hebben wij jullie bij nodig.
Wij zoeken bijvoorbeeld nog meubels van toen, maar ook bestek, servies, tuinstoelen, spelletjes, kookgerei, posters en natuurlijk lampen. Mocht je interessante spullen hebben voor onze woning uit 1965, neem dan contact op met het museum via t.smeets@openluchtmuseum.nl.
Twijfel je of jouw spullen wel passend zijn? Lees dan nog even verder.
Een doorzonwoning, waar hebben we het eigenlijk over?
Licht, lucht, ruimte dat was het idee. In een recordtempo zijn er tienduizenden doorzonwoningen gebouwd, overal in Nederland staan ze nog steeds. Je kunt ze nu eenvoudig herkennen: het zijn rijtjeshuizen met grote ramen aan twee kanten, zodat de hele woonkamer van de zon kan genieten. Doorgaans ligt naast de woonkamer een hal met een trap naar boven, het toilet en de keuken.
© Een gezin poseert voor een doorzonwoning, 1975. Noord-Hollands Archief, Fotocollectie De Boer, 1478.13948K00.
Waarom er zoveel doorzonwoningen zijn in Nederland is simpel uit te leggen: door heel veel dezelfde woningen te bouwen werd er op materiaalkosten en arbeid bespaard.
Hele straten zagen er min of meer hetzelfde uit. Iets wat wij tegenwoordig sober of saai zouden kunnen vinden, maar toen was dat geen enkel probleem.
De meeste mensen waren maar wat blij met hun nieuwe doorzonwoning. Dat komt omdat er in naoorlogs Nederland heel veel slechte huizen stonden, op het platteland en in de steden waren bedompte kamers met weinig licht heel gewoon. Ook woonden veel jonge gezinnen nog bij hun ouders, omdat er ook toen een groot woningtekort was.
© Inrichten van de woning van de familie Haanschoten in Putten, 1958. Nationaal Archief, Fotocollectie Anefo, 2.24.01.04-909-3613.
De massale bouw van doorzonwoningen betekende zo voor veel mensen niet alleen een eigen plek, maar ook nog een fris licht huis met een tuin erbij.
Daarbij kwam dat de jaren zestig voor veel mensen een periode was van optimisme en vooruitgang. In Nederland nam de welvaart enorm toe. Naast een eigen gezinswoning, konden veel gezinnen zich nu een luxe veroorloven zoals een eigen televisie of nieuwe apparaten voor in de keuken.
De doorzonwoning kon dankzij de stijgende welvaart van alle gemakken worden voorzien.
© Vrouw bij een televisietoestel in de woonkamer, 1961. Stadsarchief Rotterdam, Collectie Ary Groeneveld, 4121-5304.
Op de foto’s hierboven kom je de meest typisch interieurelementen, meubels en apparaten uit die tijd tegen. Mocht jij iets herkennen van toen, iets dat niet kan ontbreken in een woning uit 1965, neem dan contact op met het Nederlands Openluchtmuseum via t.smeets@openluchtmuseum.nl.
Tim Smeets
Conservator Nederlands Openluchtmuseum