U moet Javascript inschakelen om deze website te bezoeken.
U probeert deze website te bezoeken via Internet Explorer.
Deze website ondersteunt Internet Explorer niet.
Vanaf 2019 adviseert Microsoft aan Windowsgebruikers om te stoppen met het gebruik van Internet Explorer als standaard webbrowser.
Overweeg om één van de volgende gratis browsers te downloaden op uw Windowscomputer:
Wij hopen u gauw te mogen verwelkomen op Openluchtmuseum.nl!
Het Sinterklaasfeest
Eén van de bekendste en meest populaire Nederlandse tradities is het vieren van het Sinterklaasfeest op 5 december. Sinds wanneer vieren we dat eigenlijk zo? En is het feest in de loop der tijd veel veranderd?
5 december; dat betekent dat het tijd is voor onze jaarlijkse traditie: pakjesavond. Sinterklaas is weer aangekomen in Nederland en zal cadeautjes langsbrengen bij iedereen die zich goed heeft gedragen. Maar cadeautjes, de roe en het grote Sinterklaasboek; zijn dat kenmerken die altijd al bij ons Sinterklaasfeest hoorde?
In de Eregalerij van het Rijksmuseum in Amsterdam hangt een bekend schilderij van Jan Steen uit de 17e eeuw, waarop ons Sinterklaasfeest – met onderdelen zoals we die nu ook kennen – wordt afgebeeld. Hoewel het vieren van Sinterklaas een eeuwenoude traditie is, is het niet altijd zo gevierd zoals we dat vandaag de dag doen. Sinterklaas werd pas vanaf de 19 e eeuw een Volksfeest, dat door het hele land gevierd werd.
Even opfrissen hoor, want hoe is het Sinterklaasfeest eigenlijk ontstaan? Het begon allemaal bij de heilige bisschop Nicolaas van Myra. Hij werd geboren in het huidige Turkije en stond al snel bekend als kindervriend. Zijn sterfdag was 6 december. Rond de middeleeuwen viel de verering van deze heilige samen met het feest van de ‘Onnozele Kinderen’ dat ook in december werd gevierd en waarbij onschuldige kinderen voor één dag volwassen mochten zijn en langs de deuren gingen voor snoep.
Het Sint-Nicolaas feest was tot aan de Reformatie in de 16e eeuw een katholiek feest. Protestanten in die tijd waren het niet eens met de heiligenverering. Sint-Nicolaas werd veranderd naar Sinterklaas en werd daarmee steeds minder een religieus feest. Door het verbod werd Sinterklaas vaak stiekem de avond voor 6 december gevierd, waar we onze huidige feestdag 5 december aan over hebben gehouden. Een oude schoolmeester schreef in 1850 een boekje en voegde nog wat elementen aan het feest toe, zoals het schimmelpaard en de stoomboot. En zo werd het Sinterklaasfeest het feest zoals we dat nu kennen.
De dood van een heilige bisschop, Nicolaas, heeft er min of meer toe geleid dat wij ruim 1700 jaar later het Sinterklaasfeest vieren. Het feest is echt een traditie voor veel mensen, al is er door de jaren heen nogal wat veranderd binnen de traditie. Op het schilderij ‘Het Sint Nicolaasfeest’ van Jan Steen staat het feest al afgebeeld zoals het in de 17e eeuw er uit moet hebben gezien.
Op het schilderij van Jan Steen werd al speculaaspop en taaitaai afgebeeld. Lekkernijen die we vandaag de dag nog steeds aan Sinterklaas koppelen. In de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum bevindt zich een oude kookboekje – Volmaakte Hollandsche keukenmeid – uit 1772. Hierin staat het recept voor een hylikmaker – oftewel de speculaaspop die op het schilderij staat – exact beschreven.
Het Sinterklaasfeest vieren we in ons land al eeuwenlang. Het is een traditie. Tradities zijn er om door te geven van generatie op generatie en worden in de loop der tijd vaak aangepast aan de tijdsgeest. Daarom kan Sinterklaas nog jaren mee en hoeven we voorlopig gelukkig nog geen afscheid te nemen van ons bijzondere volksfeest. Mocht je meer willen weten over tradities en het waarborgen daarvan, kijk dan even op de website van Kennisinstituut Immaterieel Erfgoed Nederland.
Meer Les van Tess?
-
Nederland Waterland
Al eeuwenlang weten Nederlanders hoe ze zich tegen water moeten beschermen. Vroeger bouwden mensen terpen om op te wonen, daarna kwamen de dijken en molens en nog later gemalen en deltawerken om ons land en zichzelf te beschermen.
-
Geschiedenis Openluchtmuseum
Het Nederlands Openluchtmuseum bestaat ruim 100 jaar en heeft in die tijd veel ontwikkelingen doorgemaakt. Wat is eigenlijk de geschiedenis van het museum? Hoe is het ontstaan en wat heeft het Openluchtmuseum gemaakt tot de plek die het nu is? Om hier meer over te weten te komen, moeten we terug naar 1912.
-
Wegwerpcultuur bij kleding
Al sinds de prehistorie dragen mensen kleding. Toen nog gemaakt van dierenhuiden en voornamelijk bedoeld om te beschermen tegen de kou. Tegenwoordig is kleding niet alleen meer praktisch, het is ook een manier geworden om jezelf te uiten. Sinds de komst van de fast fashion industrie is de drempel om vaak nieuwe kleding aan te schaffen lager geworden. Zet die trend de komende jaren door of zijn er ook andere mogelijkheden?