Evenementen Gruwelijk Lekker

winter header

Gruwelijk Lekker evenementen

Ieder seizoen besteden we in het museum extra aandacht aan een thema. Ontdek nog veel meer over de tien smaken uit de tentoonstelling tijdens onze evenementen. Prikkel al je zintuigen en bezoek de speciale activiteiten. Je kunt meedoen aan lekkere proeverijen, luisteren naar smakelijke verhalen en genieten van heerlijke muziek. Smullen dus, voor iedereen die houdt van eten, geschiedenis en een gezellig dagje uit! 

 

Bezoek het winterevenement 'Schaarste en overvloed' op 7 & 8 december! 

rij 1 evenementen


7 & 8 DECEMBER | WINTER EVENEMENT

In de winter koken we met wat er nog over is. Word tijdens het event creatief met kliekjes en leer hoe je zo weinig mogelijk verspilt. Luister naar verhalen over eten in oorlogstijd en proef tulpenhapjes. Fooddesigner Katja Gruijters heeft zelfs een special gruwelijk lekker eikelhapje ontworpen.

 

Je bent van harte uitgenodigd voor dit bijzondere smaakfestival!  

 

gruwelijk lekker winter

 

 

 

 

 


PROGRAMMA WINTER EVENEMENT 'SCHAARSTE EN OVERVLOED'

Vanaf 7 december start de winter in het Openluchtmuseum! Tijdens het winterevenement kun je allerlei extra gruwelijke lekkere activiteiten doen. Allemaal in het winterthema: schaarste en overvloed. Kom het beleven en proeven! 

 

KOOP EN KOOK VERSPILLINGSVRIJ - BOERDERIJ KADOELEN 

De Blauwe Tomaat
Ken je hem nog, de SRV-wagen van vroeger? Deze is wel heel bijzonder. De Blauwe Tomaat voorziet Arnhemmers met een kleine portemonnee van verse groenten en fruit. Ze verkopen overschotten van lokale boeren die de supermarkt niet afneemt. Zo voeden ze de regio en helpen ze voedselverspilling tegen te gaan. Neem vandaag een kijkje bij dit bijzondere initiatief, koop lekkere seizoensoogst en proef! 

 

Workshop Koken met kliekjes
Instock kookt in hun restaurants met onverkochte producten uit de supermarkt die normaal weggegooid zouden worden. Vandaag leert chef Maaike jou hoe je van onder andere oud brood - één van de meest verspilde producten - lekkere gerechten maakt! De workshops zijn op inschrijving en vinden plaats om 11:00, 11:45, 12:45 en 13:30 uur. Er is plek voor maximaal 15 deelnemers per workshop.

 

Schrijf je hier in en doe mee! 


GRUWEL EN GENIET VAN EIKELS - BOERDERIJ VIERHOUTEN 

In tijden van schaarste maakten we van eikels brood en koffie, in tijden van overvloed voerden we ze aan de varkens. De overvloed die we nu kennen is niet oneindig. Is het tijd om de eikel in te gaan zetten als toekomstbestendig ingrediënt? Fooddesigner Katja Gruijters dook in het verleden, heden en de toekomst van de eikel en laat je alvast proeven van een bijzonder eikelhapje en een warm eikeldrankje. Gruwelijk lekker! 


PROEF EEN TULPENBOL - WESTERSTRAAT

Haal een voedselbon bij de Gruwelijk Lekker tentoonstelling (in laatste zaal van de Canon van Nederland) en wissel deze tussen 14.00 - 16.00 uur in voor een tulpenbol in het winkeltje in de Westerstraat. 

 

Lees hier hoe tulpenbollen vroeger gegeten werden

 

EET BEWUST - HOUTLOODS 

Presentatie ‘De slimme vork’ - 12:00 en 14:00 uur
Snel eten is een overblijfsel uit tijden van schaarste dat in tijden van overvloed negatieve gevolgen heeft. Sander Hermsen van het Voedingscentrum heeft een slimme vork ontwikkeld die mensen helpt langzamer te eten. Hierdoor eet je bewuster en voel je beter aan wanneer je genoeg gehad hebt. Hij laat je zien hoe dit werkt. 

 

VERDIEP JE SMAAK - AUDITORIUM 

Lezing of film bijwonen? Meld je hier alvast aan! 

 

Lezing ‘Koken in oorlogstijd’ - 11:30 uur 
Het was geen feest qua eten en drinken in de Tweede Wereldoorlog. De hoeveelheid en variatie aan ingrediënten liep sterk terug en de maaltijd werd steeds eentoniger. Culinair historica Manon Henzen laat je zien hoe vindingrijk en flexibel mensen toentertijd met voeding omgingen en hoe voedselverspilling tot nul werd gereduceerd. Een verhaal over veerkracht en creativiteit in de keuken in tijden van schaarste.

 

Mini-smaakcollege ‘VET’ & ‘TULP’ - 12:30 en 13:30 uur
Vet eten stond ooit voor welzijn en rijkdom. Maar na de jaren '60 gruwelden we plotseling van vet, wat is er veranderd? In de Tweede Wereldoorlog was er grote schaarste aan vetten en voedingsmiddelen. Mensen aten tulpenbollen in plaats van aardappels. Maar waarom nou juist de tulpenbol? Luister naar de smakelijke verhalen uit onze Gruwelijk Lekker tentoonstelling, verteld onze wetenschappelijk medewerkers.

 

Film: Naar de bollen - 13:00 en 14:00 uur
Rust even uit van het schaatsen met de film Naar de bollen, over vluchten voor de oorlog en het eten van tulpenbollen in de hongerwinter. 

 


Tot in de winter!