Evenementen Gruwelijk Lekker

header zomer

Gruwelijk Lekker evenementen

Ieder seizoen besteden we in het museum extra aandacht aan een thema. Ontdek nog veel meer over de tien smaken uit de tentoonstelling tijdens onze evenementen. Prikkel al je zintuigen en bezoek de speciale activiteiten. Je kunt meedoen aan lekkere proeverijtjes, luisteren naar smakelijke verhalen en genieten van heerlijke muziek. Smullen dus, voor iedereen die houdt van eten, geschiedenis en een gezellig dagje uit! 

 

KOM OP 6 & 7 JULI NAAR HET ZOMER EVENEMENT MET ALS THEMA 'WAT VAN VER KOMT IS LEKKER?' 

Hieronder vind je het programma

 

Kom ook naar de evenementen in het najaar:

12 & 13 oktober  |  HERFST  |  Smakelijk bewaren

7 & 8 december  |  WINTER  |  Schaarste en overvloed

rij 1 evenementen


6 & 7 JULI  |  ZOMER EVENEMENT

Vier de zomer bij het Openluchtmuseum!

 

Ontdek smaken en ingrediënten die in de loop der tijd naar ons land toe zijn gereisd. Duik in de verschillende culturen die ons park rijk is. Ruik, proef en beleef smaken en gerechten van ver. En dompel jezelf onder in muziek, dans en verhalen. 

 

Je bent van harte uitgenodigd voor dit culturele smaakfestival!  

 

 

gruwelijk lekker zomerbeeld

 

EVENEMENT PLATTEGROND

Plattegrond

 


PROGRAMMA ZOMER EVENEMENT 'WAT VAN VER KOMT IS LEKKER?'

ENTREEPLEIN

Bij binnenkomst in het museum word je muzikaal ontvangen door de Bronco Brothers die je in de stemming brengen voor een zomers feest!

 

En misschien kom je op het plein wel iemand tegen uit vroeger tijden met één van de eerste maaltijden ‘van ver’. Vonden we dit toen gruwelijk of lekker?

 

 

MOLUKSE BARAK

Geniet van een cultureel programma van muziek, dans, toneel, literatuur en hapjes, met als centrale onderwerp ‘pala’ (nootmuskaat) - de lekkere typisch Molukse specerij met een gruwelijk historisch randje. Doe, praat en proef mee! 

 

Programma (duur: 1 uur)                                                 

  • Percussie en Molukse krijgsdans door Nippy Noya en Pika Nendissa                                              
  • Boekpresentatie 'Het lied van Ezra Makakea' door Jan Tomasowa                                                                      
  • Solo toneel door Dolly Hitipeuw begeleid door harpiste Yvonne Lengams                              
  • Kookdemonstratie koho koho / tjolo tjolo met Rika Salakory en Charlotte Simaela
  • Lezing ‘pala’ en planten palaboom door hulporganisatie Tintané   

Het programma start om: 
Zaterdag                                                       Zondag 
11:30 uur                                                        -
13:30 uur                                                       13:00 uur  
15:30 uur                                                       15:00 uur

Tijdens de pauze:                                         Tijdens de pauze:
optreden blaasorkest Stacatto                  optreden Tifa groep Ina Ama

 

 

ZAANSE PLEIN

Leer en proef hoe koffie op verschillende plekken op de wereld op een andere manier geserveerd wordt. Sommige culturen houden van bitter, andere van zoet; wat de één lekker vindt, vindt de ander gruwelijk! De hele dag te beleven op het Zaanse plein. Kom langs! 

 

Mini-smaakcollege ‘BOON & LOOK’
“Wat van ver komt… is vaak lekker. Maar soms zit er ook een bijsmaakje aan. Koffie is een zeer populaire drank, maar vroeger wees een bittere smaak op iets niet-eetbaars. Waarom zijn we dan toch koffie gaan drinken? En welk gevoel krijg je bij het woord knoflookvreter? Wist je dat een typisch Nederlands ingrediënt ervoor zorgde dat die gruwelijke knoflook ook in ons land populair werd?” Luister naar de smakelijke verhalen van onze wetenschappelijk medewerkers, om 12:30 uur en 14:00 uur    

 

Chinese knoflookstroopwafel
Proef een stukje knoflookstroopwafel bij de Chinees aan het Zaanse Plein. Een gruwelijk lekkere samensmelting van Chinese en Nederlandse cultuur. 

 

Internationale muziek
Luister naar de internationale muziek van muziekgezelschap De Trekvogels (zaterdag) of het Wagenings Internationaal Koor (zondag). Ze treden op om 13:00 uur en 14:30 uur en laten je proeven van verschillende culturen! 

 

 

INDISCH ACHTERERF / ANANSIBOOM

Op het grote plein tussen het Indisch Achtererf en de Anansiboom vieren we een Indonesisch / Antilliaans feest. Er is muziek, je kunt luisteren naar boeiende verhalen van ver en je kunt de rijke smaken uit deze culturen proeven. Ook spelen we hier een SmaakQuiz! Hoeveel weet jij over de Indische en Surinaamse eetcultuur? 

 

Programma: 
11:30 uur    Muziek                                                 14:00 uur    Anansiverhaal
12:00 uur    Anansiverhaal                                    14:10 uur    SmaakQuiz
12:10 uur    SmaakQuiz                                         14:30 uur    Muziek
12:30 uur    Muziek                                                 15:00 uur    Anansiverhaal
13:00 uur    Anansiverhaal                                    15:10 uur    SmaakQuiz
13:10 uur    SmaakQuiz                                         15:30 uur    Muziek
    

 


 

Daarnaast zijn deze activiteiten de hele zomer te beleven: 

 

SUIKERWERKPLAATS | PICKNICKLOODS

Gedurende de hele zomer ontdek je in de Suikerwerkplaats alles over ‘zoet van ver’. Suiker kun je nu makkelijk kopen, maar dat was niet altijd zo. De eerste suiker die we hadden was gemaakt van suikerriet. Dat kwam van ver en was heel duur. Leer wie vroeger dit zware werk moesten doen en ga zelf ook aan de slag met suikerriet. 

 

FEEST! | KINDERERF

In de wereld worden veel verschillende feesten gevierd. Met allerlei smakelijke hapjes, sommige met wel heel verrassende of gekke smaken. Bij boerderij Kindererf leer je het hele jaar door de lekkerste feesthapjes maken. Tijdens het zomer evenement vieren we het Surinaams/Antilliaanse feest Keti Koti.  

 

RONDLEIDING  |  STARTPUNT: ENTREEPLEIN

Méér leren over de locaties in het museumpark? Sluit aan bij een rondleiding. Ga langs bij de Gruwelijk Lekker smaakroute locaties en praat samen over wat er te zien is. Of geef zelf aan welke locatie je graag wilt bezoeken en luister naar de verhalen van die plek. Je vindt de starttijden in de parkplattegrond. 

 

HORECA ZOMERSPECIAL

Speciaal voor de zomer serveren we het bizar lekkere 'Broodje ongewoon' met een quinoaburger, tzatziki en rode uiencompote. Verkrijgbaar in het Canon Café.

 

ZOMER BIER

Ons speciaalbier deze zomer: witbier met vlierbloesem en koriander. Verkrijgbaar bij de Bierbrouwerij.