LIMBURGSE GROENE MOSTERD

gruwelijk lekker recepten

Limburgse groene mosterd

Mosterd op je hotdog

Deze goedkope pittige smaakmaker kennen we al sinds de vroege middeleeuwen. Vanaf de 17e/18e eeuw kopen mensen vaak mosterdmeel om thuis te mengen met azijn en kruiden. Voor molenaars en kruideniers is mosterd maken iets dat ze erbij doen: iedere mosterdmaker zijn eigen smaak. Eind 19e eeuw nemen fabriekjes het werk over. Nu zijn er in Nederland nog negen mosterdfabrieken. Dankzij de populariteit van 'ambachtelijke' streekproducten lijkt de diversiteit aan smaken echter groter dan ooit. Mosterd maken is niet moeilijk. Maak je eigen smaakmaker! 

 

Tijdsduur: 4 dagen

rij 1 mosterd


Boodschappenlijstje
(1 potje van 200 ml)

- 55 gram (geel) mosterdzaad
- 1 theelepel kervel
- 1 theelepel dragon
- 150 ml witte wijnazijn
- Snuf witte peper naar smaak
- Snufje zeezout
- 1 theelepel kurkuma
- 2 theelepels palmsuiker (of andere zoetstof zoals honing)
- 6 eetlepels water

Benodigdheden

- Keukenmachine/staafmixer
- Schoon glazen potje

 

 

Mosterd maakt je hotdog extra lekker. Wist je dat men vroeger ook echt hond at? 

Artikel: Hond in de pot


Bereidingswijze

1. Week het mosterdzaad en de azijn een nachtje op het aanrecht.

 

2. Roer de kurkuma, zeezout, palmsuiker, groene kruiden en eventueel wat water door het geweekte mosterdzaad. Maal in de keukenmachine, blender of hakmolen van de staafmixer in een paar minuten tot de gewenste dikte, grof of fijn. Als de zelfgemaakte mosterd nog te dik is, doen 3 eetlepels water wonderen. 

 

3. Giet in een schoon glazen potje en laat eerst 3 dagen rijpen buiten de koeling. Proef daarna, voeg eventueel extra smaakmakers toe en zet het in de koelkast.